Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των φαντάρων

Τρεις τροπολογίες που αφορούν τη βελτίωση των όρων διαβίωσης και την εξασφάλιση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους στρατεύσιμους κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνα προσωπικού και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τις τροπολογίες υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, Θανάσης Παφίλης και Σταύρος Τάσσος.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη

Η πρώτη τροπολογία προβλέπει, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ότι «η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, πρέπει να παρέχονται σε όλο το λαό, αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες, όπου πολλοί οπλίτες, οι οικογένειές τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, είναι ανασφάλιστοι. Αυτό κυρίως οφείλεται στην εκτεταμένη ανεργία αλλά και στην αδυναμία πολλών νέων αυτοαπασχολούμενων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αναγκαιότητα αποσύνδεσης των παροχών Υγείας - Πρόνοιας από την ασφαλιστική κατάσταση και η κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας».

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η προσθήκη του εξής άρθρου:

«1. Οι οπλίτες και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους δικαιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και προνοιακές παροχές.

2. Στην παραπάνω ρύθμιση για την αναγνώριση πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και προνοιακών παροχών υπάγονται και όσοι οπλίτες μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους για οποιοδήποτε λόγο είναι ανασφάλιστοι, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους».

Η θητεία να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος

Στην εισηγητική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας επισημαίνεται ότι «η χρονική περίοδος της στρατιωτικής θητείας είναι μια περίοδος κατά την οποία οι οπλίτες βρίσκονται αναγκαστικά εκτός εργασίας. Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο στη συγκέντρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση», οπότε «χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να "εξαγοράσουν" το χρόνο της στρατιωτικής θητείας για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, φτώχειας, άθλιων μισθών».

Με την τροπολογία που προτείνει το ΚΚΕ, «ο χρόνος θητείας προσμετράται ως ενεργός ασφαλιστικός και ως συντάξιμος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για εξαγορά του».

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη που προτείνεται έχει ως εξής:

«Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και βαρύνει αποκλειστικά το κράτος και τους εργοδότες».

Δωρεάν μετακίνηση, ρουχισμός και πρόσβαση στον Πολιτισμό και Αθλητισμό

Η τρίτη τροπολογία προβλέπει ότι η υπηρεσία αναλαμβάνει τα βασικά έξοδα διαβίωσης των οπλιτών, τα έξοδα μετακίνησης, ένδυσης, αγοράς διαφόρων διακριτικών, ειδών καθαριότητας κ.ά. Αναλαμβάνει να τους παρέχει πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εντός κι εκτός στρατοπέδων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και να αποκτήσει περιεχόμενο ο ελεύθερος χρόνος των οπλιτών.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η οικονομική κρίση φορτώνει συνεχώς με νέα δυσβάσταχτα προβλήματα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν τυγχάνει κάποιος νέος από αυτές τις οικογένειες να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία».

Η αποζημίωση, ο λεγόμενος «μισθός» του οπλίτη, των 8,62 ευρώ, σημαίνει ότι «οι οπλίτες επωμίζονται μια σειρά από αναγκαίες και βασικές δαπάνες».

Αναλυτικά, το άρθρο που προτείνεται από το ΚΚΕ έχει ως εξής:

«1. Η υπηρεσία εξασφαλίζει υποχρεωτικά και επαρκώς όλα τα απαραίτητα είδη ρουχισμού, υπόδησης και τα συναφή διακριτικά τους που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας από τους οπλίτες.

2. Η υπηρεσία αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις των οπλιτών λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καλύπτεται από την υπηρεσία το σύνολο του τιμήματος των εισιτηρίων από τη μονάδα προς τον τόπο μόνιμης διαμονής του οπλίτη και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω εξόδου γίνονται με υπηρεσιακά μέσα, σε διαφορετική περίπτωση καλύπτονται τα έξοδα από το στρατόπεδο προς την πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα.

3. Οι οπλίτες απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έκπτωση 50% στα εισιτήρια όλων των υπολοίπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

4. Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οπλίτες σε όλα τα στρατόπεδα να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών. Εξασφαλίζονται με οικονομική επιβάρυνση της υπηρεσίας εισιτήρια για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εκτός στρατοπέδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ