Σάββατο 23 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Στη γραμμή του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και τους αγώνες του

Μπόλικη... «κατανόηση» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αρκεί «να μη διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας»...

Από τη συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Στη γραμμή που εκφράζει τις τελευταίες μέρες το σύνολο των αστικών επιτελείων για τα «όρια» των αγροτικών κινητοποιήσεων κινήθηκε η συνάντηση χτες του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Οι σχετικές τοποθετήσεις τους ήρθαν, μάλιστα, να προστεθούν στις προχτεσινές αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, ότι οι αγώνες των αγροτών «εκφεύγουν από τη συνταγματική, νόμιμη, δημοκρατική λειτουργία», επιβεβαιώνοντας έτσι - πίσω από τις... «ευαισθησίες» που εκφράζουν - την κοινή γραμμή που ενώνει όλες τις αστικές δυνάμεις απέναντι στο λαό και τους αγώνες του.

Θέτουν ως «όριο» των κινητοποιήσεων την «οικονομική ζωή» του κεφαλαίου

Συγκεκριμένα, στο διάλογό τους που έγινε μπροστά στους δημοσιογράφους κι έχοντας η ίδια μακρά τέτοια πείρα, καθώς επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε υπονόμευσαν από τα μέσα ή και χτύπησαν ανοικτά, με άγρια καταστολή, σειρά λαϊκών αγώνων, η Φ. Γεννηματά έσπευσε να ανοίξει πρώτη το θέμα, λέγοντας: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το θυμό (...) θέλω να πω ότι στέκομαι στο πλάι των αγροτών. Γιατί οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, τους εξαφανίζουν, τους εξοντώνουν. Αλλά θέλω να τους παρακαλέσω να μην κλείσουν τους δρόμους και να σκεφτούν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Νομίζω, θα πρέπει να υπάρξει, απ' όλα τα πολιτικά κόμματα, στήριξη στον αγώνα τους. Αλλά, παράλληλα, θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε πού βρισκόμαστε σήμερα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε αμέσως την... πάσα, απαντώντας: «Χαίρομαι που θίγεις ειδικά το τελευταίο θέμα. Εμείς, ήδη, με μια ανακοίνωση, την οποία εκδώσαμε χτες, τονίζουμε ότι διαχωρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών από μορφές κινητοποίησης οι οποίες διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Οσο στεκόμαστε δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα, η οποία δίκαια αισθάνεται ότι πλήττεται, τόσο θα στεκόμαστε απέναντι σε πρακτικές οι οποίες παραβιάζουν το νόμο. Και είμαι σίγουρος ότι και οι αγρότες, αλλά και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που δικαιολογημένα αντιδρούν, θα σεβαστούν το πλαίσιο του νόμου.

Σίγουρα, αυτό το οποίο μπορώ να πω εγώ για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη άλλων κομμάτων, τα οποία σήμερα κυβερνούν. Τα οποία "καβάλησαν" το κύμα της οργής και της αγανάκτησης. Ανέβηκαν στα τρακτέρ μόνο και μόνο για να βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τους ανέμους που οι ίδιοι έσπειραν».

Θυμίζουμε ότι ήδη από προχτές, η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους αγρότες να μην το... παρατραβήξουν - την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες με τα κυβερνητικά μέτρα και την ΚΑΠ της ΕΕ κυριολεκτικά ξεκληρίζονται - αποδίδοντας τα δρομολογούμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα όχι στη στρατηγική των μονοπωλίων και όσα συμφώνησε συνολικά η εγχώρια αστική τάξη με τους δανειστές και «εταίρους» της στο εξωτερικό, αλλά στους... «ατυχείς χειρισμούς» της κυβερνητικής πολιτικής: «Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης. Ολα αυτά, όμως, στην έκφρασή τους, πρέπει να έχουν σεβαστά απ' όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».

Αλλά και σε συνάντηση που είχαν βουλευτές της ΝΔ με αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς, τους διεμήνυσαν ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που δε δίνουν δεκάρα για τα δίκαια αιτήματα του λαού, επιδιώκουν να καναλιζάρουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις μέσα στα όρια - αλυσίδες που θέτουν, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν στους δικούς τους σχεδιασμούς (από τη... «στήριξη της διαπραγμάτευσης» μέχρι την αποδυνάμωση της εκάστοτε κυβέρνησης, στο πλαίσιο της «εντός των τειχών» κυβερνητικής εναλλαγής).

«Συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα»

Κατά τα λοιπά, στη συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε «να υπάρχει ένας οργανωμένος διάλογος μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η χώρα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και στο μέτωπο της οικονομίας. Ανησυχώ ιδιαίτερα για την ένταση και για το θυμό που υπάρχει στην κοινωνία (σ.σ. και αυτός!). Και πιστεύω ότι, πάνω απ' όλα, πρέπει να προτάξουμε ένα μέτωπο κατά του λαϊκισμού. Ενα μέτωπο του ορθού λόγου, ένα μέτωπο το οποίο θα προτείνει εναλλακτικές πολιτικές σε μια κυβέρνηση, η οποία σαφώς οδηγεί τον τόπο σε λάθος κατεύθυνση» πρόσθεσε, στην προσπάθειά του να εμφανίσει το κόμμα του ως ικανή εναλλακτική στη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Συμφωνώντας, η Φ. Γεννηματά του απάντησε ότι «η χώρα, αυτή τη στιγμή, διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Και πίστευα - και πιστεύω - ότι έχει ανάγκη από ανταλλαγή απόψεων, από ειλικρινή διάλογο και εθνική συνεννόηση στα πολύ κρίσιμα ζητήματα (...) ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όπως έγινε μια φορά, το καλοκαίρι, να συνεννοηθούν για τα πολύ μεγάλα ζητήματα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή έχει γυρίσει την πλάτη της στη συνεννόηση».

Τα παραπάνω, μάλιστα, ειπώθηκαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση της Φ. Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει τάχα το κόμμα της από τη ΝΔ... Αποτυπώνεται και με αυτόν τον τρόπο η αντίφαση που έχει να αντιμετωπίσει το αστικό πολιτικό σύστημα: Από τη μια, οι βασικοί διεκδικητές της διαχείρισης της αστικής εξουσίας επιδιώκουν να τονίσουν τις διαφορές τους πάρα την κοινή τους στρατηγική, τροφοδοτώντας έτσι τη συγκρότηση του νέου διπολισμού, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την κυβερνητική εναλλαγή και βαθύτερη ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στα ζητούμενα των μονοπωλίων. Και απ' την άλλη, καλλιεργούν και την προοπτική της «συναίνεσης», ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που όλοι τους εκπροσωπούν.

Τέλος, η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τη ΝΔ να συνυπογράψει αίτηση του ΠΑΣΟΚ «Για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να μάθουν οι Ελληνες, επιτέλους, πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Να εξεταστεί η οικονομική πολιτική των κομμάτων, από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στην Ευρωζώνη μέχρι και σήμερα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φάνηκε να μη συμφωνεί, αλλά να θέλει να περιορίσει το αντικείμενο της εξεταστικής αποκλειστικά στην περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. Εξάλλου, εγώ, σε ανύποπτο χρόνο και πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, είχα επισημάνει την ανάγκη να διερευνηθεί η σκοτεινή αυτή περίοδος μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2015, όταν η χώρα έφτασε, στην κυριολεξία, στο χείλος του γκρεμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπρος στην «κρίσιμη μάχη» για τη σοσιαλδημοκρατία(2019-07-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς(2017-04-27 00:00:00.0)
Στο φόντο ευρύτερων διεργασιών(2017-04-01 00:00:00.0)
Μαγειρέματα...(2016-02-25 00:00:00.0)
Πιέζει για εφαρμογή του μνημονίου, ενισχύει και στηρίζει «όπου χρειαστεί»(2016-02-20 00:00:00.0)
Εχθρική στους αγώνες και στα δικαιώματα του λαού(2010-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ