Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ
Ξεχείλισε η οργή τους...

Οι αγωνιζόμενοι γονείς απαντούν με δυναμικό τρόπο στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό των αρμόδιων φορέων. Δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν Πάσχα στο Προξενείο, που βρίσκεται σε κατάληψη για όγδοη μέρα

Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση εκατοντάδων γονιών των Ελληνικών Σχολείων Μονάχου, όταν χθες το απόγευμα κορυφώθηκε η αδιαφορία και το παιχνίδι εμπαιγμού που παίζεται στην πλάτη τους εδώ και μήνες.

Να θυμίσουμε ότι οι γονείς βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη και πραγματοποιούν κατάληψη στο Γενικό Προξενείο την τελευταία βδομάδα, αφού, μετά από έρευνες στο κτίριο, όπου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό και το 1ο Λύκειο Μονάχου της Riesstrasse, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σε δεκαπλάσιες, τουλάχιστον, ποσότητες παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια, η καρκινογόνος και επικίνδυνη ουσία PCB, από την οποία κινδυνεύει άμεσα η υγεία των 700 μαθητών και ειδικά των 400 μικρών παιδιών.

Μετά από έντονες πιέσεις, οι αρμόδιοι φορείς έδωσαν, πριν λίγες μέρες, πάλι κάλπικες υποσχέσεις. Κλιμάκιο των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών θα κατέφθανε στο Μόναχο... προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μεταβούν στο Μόναχο, ενώ ο κ. Δημόπουλος εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Παντερμαλής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποίησαν μια τυπική επίσκεψη στο Μόναχο, που αποσκοπούσε, όπως αποδείχτηκε, στην εκτόνωση της κατάστασης, με τη λήξη της κατάληψης και δίνοντας πάλι υποσχέσεις. Ομως, το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν, χθες το πρωί, με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας και με το Δήμο Μονάχου. Το μεσημέρι οι κ.κ. Δημόπουλος και Παντερμαλής, ο πρόξενος, ο υποπρόξενος και οι υπεύθυνοι της Α` και Β/άθμιας εκπαίδευσης, εμφανίστηκαν στο Γενικό Προξενείο και ενημέρωσαν την Επιτροπή Κατάληψης του Προξενείου ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία και μετά από «πολλές προσπάθειες» βρήκαν ένα παλιό ξυλουργείο, το οποίο θα μετατραπεί σε σχολείο 9 τμημάτων - όταν οι ανάγκες του σχολείου απαιτούν 17 τμήματα - το Μάρτιο! Μέχρι τότε, όμως, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού, υποστήριξαν, θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο της Riesstrasse...

Ο εμπαιγμός και το θράσος των αρμόδιων φορέων ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οργισμένοι γονείς και παιδιά να εμποδίσουν τους αρμόδιους φορείς να φύγουν από το χώρο της κατάληψης, κλειδώνοντας τις πόρτες του Προξενείου. Οι απεσταλμένοι του υπουργείου Εξωτερικών παρέμειναν κλειδωμένοι στο Γενικό Προξενείο για μια ώρα περίπου. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κατάληψης προσπαθούσε να ηρεμήσει τα «πνεύματα» και ο γενικός πρόξενος κ. Πέτροβας πρότεινε στους γονείς να δοθεί το Προξενείο για αίθουσες διδασκαλίας τις ώρες μη λειτουργίας του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Σχολική Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως, χθες το βράδυ, και αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

O Θανάσης Κρίκης, εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του 2ου Δημοτικού, τόνισε: «Πρέπει να καταλάβουν ότι με τις υβριστικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και τα παιχνίδια τους, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο, μας ενώνουν, γινόμαστε ένα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και Πάσχα στο Προξενείο αν δε βρεθεί λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ