Κυριακή 22 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Προσοχή πριν εγκαταλείψεις

Υπάρχει μια πολύ καλή συμβουλή του Ταρτακόβερ που πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους όλοι όσοι κάποια στιγμή θέλουν να εγκαταλείψουν μια παρτίδα: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κερδηθεί μια παρτίδα. Ποτέ, όμως, δεν κέρδισε κανείς παρτίδα που εγκατέλειψε!».

Πολλοί σκακιστές απογοητεύονται εύκολα όταν βρίσκονται σε άσχημη θέση ή εγκαταλείπουν αμέσως μια θέση την οποία θεωρούν - και είναι - χαμένη, αλλά κρύβει ακόμα δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες. Καλό είναι να φέρεσαι ευγενικά, αλλά στο σκάκι χρειάζεται αγωνιστικότητα και συγκομιδή βαθμών. Βέβαια, το να συνεχίζει κανείς σε μια καταφανώς χαμένη θέση και μάλιστα με ισχυρότερο παίκτη, πρέπει κατά κανόνα να αποφεύγεται, γιατί είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε ήττα. Οσο όμως υπάρχουν περιπλοκές, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο αντίπαλος να μην τις δει. Συχνά συμβαίνει να παίξει κάποιος απρόσεχτα σε κερδισμένη θέση, γεγονός που συμβαίνει ακόμα και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στη θέση του διαγράμματος ο μαύρος έπαιξε 48... Ιβ2! Ανεξάρτητα από τη μέτρια δυναμικότητα των παικτών, ο λευκός έχει κερδισμένη θέση, αλλά πρέπει να συνεχίσει με μεγάλη ακρίβεια και προσοχή. Καλές συνέπειες δεν είναι 49. ΑχΙ; ζχε3! ή 49. Πβ6; Καλό ήταν το 49. ηχζ4! Ο λευκός έπαιξε μια επίσης καλή κίνηση 49. Πχθ7. Αργότερα όμως έκανε μεγάλα λάθη και έχασε την παρτίδα. Να, λοιπόν, γιατί χρειάζεται σκέψη ακόμα και για να εγκαταλείψει κανείς..! 49... Πδ8 50. ηζ4 Ιδ3 51. Πη7 Ιε1 52. θ6 Πγ8 53. θ7 Πγ1 54. Ρθ2;; Ιζ3+ 55. Ρη2 Πη1+ματ!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ