Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δράση για συμβολή στην οργάνωση και τον προσανατολισμό του αγώνα των αγροτών

Σε συσκέψεις αγροτών στην Κόρινθο και το μπλόκο της Δαλαμανάρας μίλησε η Δ. Μανωλάκου

Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Αργολίδα
Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Αργολίδα
Στην Πελοπόννησο, από την Κόρινθο έως τη Μεσσηνία, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους, διεκδικώντας την απόσυρση των νομοσχεδίων που τους ξεκληρίζουν προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των αγροτοβιομηχάνων.

Το ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του, από την πρώτη στιγμή, σχεδίασαν πλατύ άνοιγμα: Και για να συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα, αλλά και για να βοηθήσουν, έτσι ώστε ο προσανατολισμός του αγώνα να είναι σε σωστή κατεύθυνση, να αναδεικνύει τη ρίζα του κακού, να αναδεικνύει τις παγίδες αυτών που θέλουν να βάλουν τους φτωχούς αγρότες να παλεύουν για το καλό των μεγαλοαγροτών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, περιόδευσε και μίλησε σε συσκέψεις αγροτών στην Κόρινθο και στο μπλόκο της Δαλαμανάρας στην Αργολίδα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια, τόσο για τα αιτήματα, όσο και για την κατεύθυνση του αγώνα.

Υπήρξαν ερωτήματα για το αν πρέπει οι αγρότες σε αυτήν τη φάση να αγωνιστούν όλοι μαζί στα μπλόκα και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα αιτήματα. Ερωτήματα για το αν το πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στη Νίκαια είναι εφικτό, για το αν ο αγώνας έχει τελικά αποτελέσματα, αφού η κυβέρνηση «έχει εντολές» και έτσι κι αλλιώς θα τα περάσει τα μέτρα ή για το αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να στρέψει εναντίον της αγροτιάς τους άλλους εργαζόμενους.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι μεγαλοαγρότες

Η Δ. Μανωλάκου, στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, είπε μεταξύ άλλων ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει τη συμπαράσταση σχεδόν όλων των λαϊκών στρωμάτων, γιατί ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης και αυτό γίνεται κατανοητό από πολύ κόσμο. Γι' αυτό δεν πιάνουν τόπο οι κυβερνητικές προσπάθειες με τις άθλιες συκοφαντίες τους για κλέφτες, επιδοτήσεις κ.τ.λ.

Καταλαβαίνουν όλοι ότι ή θα επιβιώσουν οι φτωχοί αγρότες ή θα ξεκληριστούν. Γιατί η πολιτική της ΕΕ, η στρατηγική της, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, η πολιτική των άλλων κομμάτων που χειροκροτούνε την ΕΕ, έχει στρατηγικό στόχο η γη, η παραγωγή, η εμπορία, οι επιδοτήσεις να μαζευτούν στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Γιατί και μετά το ξεκλήρισμα, όταν θα επικρατήσουν οι καπιταλιστές αγρότες, τρόφιμα θα παράγονται. Ο λαός, ο απλός άνθρωπος, χωρίς να φάει δεν μπορεί να ζήσει και τα τρόφιμα αφήνουν κέρδος, γι' αυτό θέλουν να τα μαζέψουν στα χέρια των μεγάλων.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τα εργαλεία για να επιταχύνει το πιο βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα. Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό είναι η προμετωπίδα. Και ενάντια σε αυτά χρειάζεται καθαρό μέτωπο.

Βεβαίως και χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και συγκέντρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση της όξυνσης της πίεσης για την απόσυρση των νομοσχεδίων, αλλά είναι και ορισμένα αιτήματα που μπορεί να κάνουν «αέρα» στην κυβέρνηση.

Δεν μπορεί σήμερα που οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τις σημερινές εισφορές του ΟΓΑ, κάποιοι να λένε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση και ότι «οι αγρότες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν». Δεν γίνεται κάποιοι που «ροκανάνε» παχυλές επιδοτήσεις να έχουν το θράσος να ζητάνε αφορολόγητο μόνο στις επιδοτήσεις και όχι στο συνολικό εισόδημα.

Μιλάμε για δυο διαφορετικούς κόσμους: Οι φτωχομεσαίοι που παλεύουν για επιβίωση και οι μεγάλοι που παλεύουν για να μεγαλώσουν κι άλλο. Οι δεύτεροι έχουν σύμμαχο τις κυβερνήσεις της ΕΕ και δεν σκοπεύουν να σταματήσουν αν δεν τους βάλει φρένο ο αγώνας των αγροτών μαζί με το εργατικό κίνημα και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ