Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣEB
«Παρατηρητήριο» για την «ορθή» εφαρμογή του μνημονίου

Η πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, σε συνδυασμό με τις παράλληλες δράσεις που αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελεί την προϋπόθεση για την επάνοδο του κεφαλαίου σε φάση κερδοφορίας, επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, ο ΣΕΒ, που προχωρά και τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ: «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ουσιαστική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα και την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ), οι εγχώριοι βιομήχανοι θα παρακολουθούν «τόσο την ονομαστική όσο και την πραγματική υλοποίηση» του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουν στην «απογοητευτική πρόοδο» σε ζητήματα όπως για την αγορά της Ενέργειας, τη λειτουργία της δικαιοσύνης και γενικότερα τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», με «λίγες φωτεινές εξαιρέσεις όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργασθεί ο ΣΕΒ και τα οποία αναδεικνύουν το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με αυτά, για το 64% από τις 201 δράσεις που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Φλεβάρη «δεν υπάρχει καμία πρόοδος», για το 15% υπάρχει «μερική πρόοδος», έναντι 21% για τα οποία διαπιστώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, η ολοκλήρωση του Συνταξιοδοτικού (απαιτεί το 8% των προαπαιτούμενων) και του Φορολογικού (ακόμη 42%) αποτελεί την «αναγκαία, αλλά όχι την ικανή συνθήκη της μνημονιακής αξιολόγησης». Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα ζητήματα που αφορούν στο «επιχειρηματικό περιβάλλονυποβαθμίζονται σε δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας» και αφορούν στο 27% των «εκκρεμοτήτων» της αξιολόγησης...

Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου, στα επενδυτικά πακέτα και τις κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις, ο ΣΕΒ τονίζει πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχει πολύ μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις εάν πλαισιώνεται από παράλληλες αναπτυξιακές διαδικασίες και πολιτικές», με έμφαση στη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής «που κάνει ανταγωνιστικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις» καθώς επίσης και στην «οριζόντια πολιτική επενδυτικών κινήτρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται στην ανάγκη του κεφαλαίου για «ένα επενδυτικό σοκ», στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, που θα επικεντρωθούν σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Ως αντικίνητρα στην προσέλκυση επενδύσεων αναφέρουν την επιβάρυνση των βιομηχανικών επιχειρήσεων με υψηλό κόστος ενέργειας και «μη μισθολογικό κόστος» (όπου περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), καθώς και η «υψηλή φορολογία», που δημιουργούν, σύμφωνα με το ΣΕΒ, «ανταγωνιστικά μειονεκτήματα σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους και καθηλώνουν την επέκτασή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ