Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Προσκύνημα στις φυλακές του Ιτζεδίν

Προσκύνημα της νεολαίας στο Ιτζεδίν διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κρήτης της ΚΝΕ το Σάββατο 21 Ιούλη και καλούν τους νέους και τις νέες της Κρήτης, στην εκδήλωση που πραγματοποιούν εκεί όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές στη διάρκεια της μετεμφυλιακής περιόδου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γνωρίσει η νεολαία την πραγματική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στο νησί, να εμπνευστεί και να διδαχτεί από αυτή.

Οι φυλακές του Ιτζεδίν που βρίσκονται στο Νομό Χανίων, χτίστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν σαν μπουντρούμια για βαρυποινίτες ποινικούς κρατούμενους, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες δεκαετίες της πρώτης αυτής περιόδου λειτουργίας τους. Κατά τη γερμανική κατοχή εγκαταλείφθηκαν και ξανάνοιξαν με την απελευθέρωση για να δεχτούν αποκλειστικά σχεδόν πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές. Μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί.

Η ιστορική αξία του χώρου είναι, λοιπόν, αδιαμφισβήτητη και συνδέεται με τη βαρβαρότητα του μετεμφυλιακού καθεστώτος απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και με την ηρωική στάση των φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων. Μέσα στη φυλακή αναπτύχθηκαν μορφές οργάνωσης και αλληλοϋποστήριξης κρατουμένων, που βοήθησαν ώστε ο «σωφρονισμός» τους να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκαν οι δεσμώτες τους. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι οργάνωναν ιδεολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, διαλέξεις και μαθήματα που τους χρησίμευαν στον αγώνα και ζωή. Αποτέλεσμα της συλλογικότητας και της συντροφικότητας ήταν να λυγίσουν ελάχιστοι από τους φυλακισμένους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ατσαλώθηκε δείχνοντας αξιοθαύμαστο ηρωισμό.

Οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες της Κρήτης θα βρεθούν εκεί το Σάββατο, να γνωρίσουν αυτές τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας του τόπου τους γιατί «οι αξίες και τα ιδανικά που με αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια και ηρωισμό υπερασπίστηκαν οι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τους αγώνες του σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ