Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Νομιμοποιούνται με τροπολογία οι οικοδομικές άδειες

Με τροπολογία που κατέθεσε ήδη στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στη Ναύπακτο τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τη δόμηση νέων κτισμάτων στα όρια του παραδοσιακού οικισμού. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή θεωρούνται νόμιμες όλες οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από τις 14 Αυγούστου 1976 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1998.

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί εξαιτίας δύο αλληλοσυγκρουόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων. Το πρώτο του 1976 θέσπιζε ειδικούς όρους δόμησης για 14 σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ναύπακτος. Η πόλη είχε διαιρεθεί σε τομείς για τους οποίους είχαν καθοριστεί συντελεστές δόμησης από 1,1 ως 2,4 ανά τομέα. Δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβρη του 1978, δημοσιεύτηκε άλλο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης σε 400 παραδοσιακούς οικισμούς, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και πάλι η Ναύπακτος. Με το Διάταγμα αυτό στο κέντρο του οικισμού ορίστηκε συντελεστής δόμησης 0,8 ενώ στο υπόλοιπο τμήμα 0,5.

Από τότε δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η αρμόδια υπηρεσία του οποίου για τη Ναύπακτο θεωρούσε ως νόμιμους τους συντελεστές δόμησης που όριζε το Διάταγμα του 1976 και όχι του 1978, ενώ το αντίθετο υποστηρίζεται σε διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ανασταλεί η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη, πολλές οικοδομές να μένουν ημιτελείς, ενώ δεν ήταν λίγες και οι έντονες αντιπαραθέσεις, ακόμη και οι ξυλοδαρμοί, μεταξύ των κατοίκων.

Σύμφωνα με την τροπολογία αναγνωρίζονται ως νόμιμες οι οικοδομικές άδειες μέχρι το 1998 και εκτελούνται με τους όρους του Διατάγματος του 1976.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ