Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Τα ιδανικά των αγωνιστών φωτίζουν το μέλλον

Εκδήλωση τιμής της ΝΕ Λευκάδας για τους αγωνιστές κομμουνιστές Κώστα Λιβιτσάνο, Τάσο Μανωλίτση και Πάνο Ζαβιτσάνο

Μέσα σε ένα κλίμα ζεστό, συντροφικό και γεμάτο συγκίνηση, ο λαός της Λευκάδας τίμησε προχτές το βράδυ στο κατάμεστο κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός», τρεις κομμουνιστές του νησιού, τους: Κώστα Λιβιτσάνο, Τάσο Μανωλίτση και Πάνο Ζαβιτσάνο, που έφυγαν από τη ζωή πριν από λίγους μήνες.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους τρεις λαϊκούς αγωνιστές, που διοργάνωσε η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό της γραμματέα της, Γιάννας Σταματέλου, η οποία σημείωσε πως «η ζωή και η δράση των συντρόφων μας είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Αποτελούν για μας τους νεότερους το φάρο που φωτίζει το δρόμο του αταλάντευτου αγώνα, μέχρι να βρουν τα όνειρα εκδίκηση».

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Χριστιάνα Αραβανή, μέλος του ΝΓ Λευκάδας της ΚΝΕ, ανάγνωση βιογραφικών σημειωμάτων των τριών αγωνιστών, απαγγελίες ποιημάτων από τις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και τραγούδια του αγώνα σε ζωντανή εκτέλεση από το συγκρότημα «Μινόρε» που συμμετείχε αφιλοκερδώς.

Με το άκουσμα του «Επέσατε θύματα...», οι συγκεντρωμένοι σηκώθηκαν και άρχισαν να σιγοτραγουδούν. Ενώ τα μάτια βούρκωσαν και πολλοί δάκρυσαν, λες και για να ποτίσουν το δέντρο της λευτεριάς για την οποία έπεσαν χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές του κινήματος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Μαραγκουδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Αυτή η εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές της Λευκάδας, υπογράμμισε ο ομιλητής, αφορά όλους τους επώνυμους κι ανώνυμους Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες που πήραν μέρος στους πατριωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Τους πρωτοπόρους κομμουνιστές, τους ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες, τους μαχητές του ΔΣΕ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της Πολιτοφυλακής, τους αγωνιστές που συνέχισαν την πάλη μέσα από την ΕΔΑ. Η τιμή αυτή αντανακλά άμεσα στους ΚΝίτες και τις Κνίτισσες, που συνεχίζουν αυτόν τον αγώνα με τα ίδια ιδανικά».

Στη συνέχεια, ο Κ. Μαραγκουδάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στη ζωή της εργατικής τάξης, τονίζοντας πως «μπαίνει επιτακτικά το καθήκον στο Κόμμα, στους κομμουνιστές όλης της χώρας να ανατρέψουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό, την πολιτική, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Με το ΠΑΜΕ, με την Πανελλαδική Συσπείρωση των αγροτών - ΠΑΣΥ - με όλα τα στρώματα που καταπιέζει ο ιμπεριαλισμός και οι εδώ υπηρέτες του».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες δεσπόζει η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα εναντίον των λαών προς όφελος των πολυεθνικών εταιριών. Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, «οι λαοί, η παγκόσμια εργατική τάξη ξεσηκώνονται, τόνισε ο ομιλητής. Αυτό έδειξαν οι κινητοποιήσεις χιλιάδων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο που άρχισαν στο Σιάτλ, συνέχισαν στην Πράγα, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Γκέτεμποργκ, Γενεύη και, τώρα, στη Γένοβα.

«Το εργατικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της διεθνιστικής πάλης», τόνισε και κατέληξε: «Καλούμε τους νέους και τις νέες να πάρουν πρωτοπόρα τιμητική θέση στους αγώνες για την ανατροπή του καπιταλισμού. Να σταθούν επάξια στο δρόμο που χάραξαν οι πρωτεργάτες ήρωες μάρτυρες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές για την ελευθερία και την κοινωνική προκοπή του λαού. Σε αυτό το Κόμμα, στον ίδιο τον ελληνικό λαό, αφιέρωσαν τη ζωή τους όλοι εκείνοι που τιμάμε εμείς σήμερα στη Λευκάδα».

Η εκδήλωση έκλεισε με τους μελωδικούς ήχους του λευκαδίτικου συγκροτήματος. Να σημειώσουμε ότι από νωρίς το απόγευμα λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζονταν στιγμές από την Εθνική Αντίσταση, κύρια με τη συμμετοχή Λευκαδιτών αγωνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ