Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασία για ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων

Στο ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα αναφέρθηκε, χτες, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Ισχυρίστηκε δε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαχείρισης μίας κατάστασης με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται». Αποτίμησε σε πάνω από 1 δισ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα, ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΕΕ για τη μη εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οσον αφορά τα κέντρα διαλογής ανθρώπων ανέφερε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, όπως το να χτίζεις ένα hot spot και την ίδια ώρα να έχεις μέσα 5.000 μετανάστες». «Στη Λέσβο ήταν έτοιμο δύο φορές το κέντρο. Ηρθαν όμως 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κατέρρευσε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τη δημιουργία μίας νομικής οδού που θα επιτρέπει τη συστηματική επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Τουρκία επιδιώκει η ΕΕ, όπως τουλάχιστον αναφέρουν χτες οι «Financial Times». Η κίνηση αυτή, κατά το ρεπορτάζ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, αφού αφήνεται να εννοηθεί ότι όποιος έχει περάσει από το τουρκικό έδαφος και τώρα είναι στην ΕΕ, μπορεί να επιστραφεί εκεί. Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Κομισιόν έχει ζητήσει από κράτη - μέλη να εξετάσουν την κατάταξη της Τουρκίας στη λίστα των «ασφαλών τρίτων χωρών», μέτρο που τυπικά επιτρέπει την ταχεία επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, έχει, ήδη, ανακηρύξει σε δηλώσεις του «χώρα ασφαλούς διέλευσης» την Τουρκία, ανοίγοντας «παράθυρο» στο διωγμό προσφύγων από τη χώρα μας.

Εξάλλου, προχτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα με αφορμή το Προσφυγικό και τόνισε πως εάν αυτό γίνει ίσως η χώρα μας να πρέπει να φιλοξενήσει για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες. Οπως τόνισε ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha», πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξει η Τουρκία και εάν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της συγκρατώντας τις προσφυγικές ροές στο έδαφός της.

Τέλος, τσέχικη ...τεχνογνωσία φαίνεται να ζήτησε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για το παραπέρα φακέλωμα προσφύγων και μεταναστών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συνάντηση, χτες στην Αθήνα, του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον Τσέχο ομόλογό του, Λ. Ζαοράλεκ, ο οποίος περιοδεύει στην περιοχή με στόχο να δει - όπως ισχυρίζεται - τι συμβαίνει με τις προσφυγικές ροές. Συγκεκριμένα, εξερχόμενος της συνάντησης ο Λ. Ζαοράλεκ δήλωσε ότι για την Τσεχία «είναι μεγάλης εθνικής σημασίας η προστασία των συνόρων της Σένγκεν», που συνιστά και «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των παράνομων μεταναστών». Γι' αυτόν τον λόγο, όπως είπε, με την περιοδεία του, η οποία ξεκίνησε από τη Σμύρνη, συνεχίστηκε στην ΠΓΔΜ και την Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στη Μυτιλήνη, η Τσεχία προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και να βοηθήσει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ