Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ξαναθυμίζει την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και ... περιμένει το ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό

Αγωνίες για απώλεια θέσεων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό της με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, λόγω χειρισμών της κυβέρνησης, εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, η Φ. Γεννηματά, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, είπε π.χ. για το θέμα της περιλάλητης αξιολόγησης ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στο κλείσιμό της θα είναι καταστροφική για τη χώρα.

Βάζοντας ζήτημα και διεύρυνσης της κυβερνητικής ή έστω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απέρριψε το αίτημά μας το καλοκαίρι να πάμε όλοι μαζί μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση και να συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, που να διαπραγματευτεί όλα τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας. Αλλιώς αντιμετωπίζεται τώρα από τους δανειστές μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη, δε, στην πρότασή της για ενιαία έκφραση του χώρου τής πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας είπε ότι «απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική και ότι είναι «αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει».

Ο Ευ. Βενιζέλος

Ο Ευ. Βενιζέλος, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα «Liberal» για το Προσφυγικό, υποστήριξε ότι στον τρόπο που το διαχειρίζεται η κυβέρνηση «αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο η παθογένεια της κυβερνητικής αντίληψης γύρω από τη θέση της χώρας μέσα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς».

Ισχυριζόμενος ότι όσα έκανε η κυβέρνηση στο επίπεδο διαχείρισης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας έχουν μεν «κόστος οικονομικό και κοινωνικό», αλλά «δεν αφορά τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας με την έννοια των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας», τόνισε ότι «η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών συνδέεται δυστυχώς με τον σκληρό αυτό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ. Εσφαλμένες εκτιμήσεις και συσχετίσεις στο πεδίο αυτό δεν έχουν κόστος απλώς οικονομικό και κοινωνικό, αλλά κόστος κατά κυριολεξία εθνικό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αντιληφθεί ότι έπρεπε να στερήσει από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ που κινούνται ως χώρες διέλευσης ή προορισμού (...) πραγματικό ή προσχηματικό, ισχυρισμό κατά της Ελλάδος, που ενοχοποιείται με ευκολία ως παράκτια πύλη εισόδου στην ΕΕ». Και ότι «δυστυχώς ο τρόπος με τον όποιο έγινε εδώ και λίγες ημέρες η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με επιχειρησιακό βραχίονα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να οργανωθούν τα κέντρα καταγραφής και πρώτης φιλοξενίας δείχνει την αντίληψη που είχε επικρατήσει και αποκαλύπτει το χρόνο που δυστυχώς χάθηκε».

Για δε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού στο Αιγαίο, είπε: «Θα δούμε τις αποφάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (σ.σ: ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ), πολιτικές και στρατιωτικές. Ο διάβολος κρύβεται ως γνωστόν στις κρίσιμες αυτές "λεπτομέρειες" που μπορεί για κάποιους εκτός Ελλάδος (...) να φαίνονται κουραστικές ή ανούσιες είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ