Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας στους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια κατατέθηκε χτες και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, με την οποία η κυβέρνηση προωθεί την αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ, εγχώρια και ξένα, καθώς και τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών συχνοτήτων σε λιγότερα χέρια. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιδίωξε να αξιοποιήσει όλη τη διαδικασία κατάθεσης και συζήτησης της τροπολογίας ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στο τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και συνολικά ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που περνάει.

Αρωγοί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στάθηκαν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ολοι μαζί επιδόθηκαν, και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σε μία ακόμα άσφαιρη αντιπαράθεση στο πλαίσιο της καλύτερης για το καθένα διαχείρισης, μέσα από την οποία ωστόσο εκφράζονται και κύκλοι του κεφαλαίου που κονταροχτυπιούνται για τα ιδιαίτερά τους συμφέροντα και για το τηλεοπτικό τοπίο. Μάλιστα, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας κατατέθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκτιμήσεις αντισυνταγματικότητας. Παράλληλα, σε πλήρη συμφωνία έβγαλαν λάδι συνολικά το σύστημα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν θα είναι τέσσερις, ενώ οι αρμοδιότητες διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας περιέρχονται πλέον στον υπουργό Επικρατείας. Ως τιμή εκκίνησης προτείνονται τα ποσά ανά άδεια από 500.000 ευρώ έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τροπολογία στηρίζεται σε μελέτη της Σχολής Ρυθμιστικών Θεμάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας, που διενεργήθηκε για την κυβέρνηση.

Αλ. Τσίπρας: «Κατακεραύνωσε» την ολιγαρχία...

Το προφίλ του πολέμιου της διαπλοκής επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του. Σηκώνοντας κουρνιαχτό περί συμφερόντων και τάξης που τάχα πρέπει να μπει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε αφενός να κρύψει ότι στόχος είναι το ξαναμοίρασμα της ραδιοτηλεοπτικής πίτας, αφετέρου να ηρωοποιήσει την κυβέρνηση σε μια περίοδο που η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται ενάντιά της εξαιτίας της πολιτικής της.

Ετσι, κατακεραύνωσε ΜΜΕ που έχουν μόνο ζημιές και δανειοδοτούνται από τράπεζες για να στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά χρεοκοπημένα, όπως είπε, κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις στις παράλληλες δράσεις των ιδιοκτητών τους. Βέβαια, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει αυτή τη διαδικασία ως παρέκκλιση, υποστηρίζοντας ότι έτσι πλήττεται η υγιής οικονομία. Διαχώρισε δηλαδή τον καπιταλισμό σε «υγιή» και «διαπλεκόμενο». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συγκρουστεί με συμφέροντα, την ώρα που η πολιτική της συγκρούεται με το λαό για τα συμφέροντα των ...συμφερόντων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε «αυταρχισμό» και διαπλοκή

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση αποπροσανατολισμού, σε μια περίοδο όπου - όπως είπε - με ευθύνη της κυβέρνησης η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, η κοινωνία βράζει, παίρνονται αποφάσεις που αφορούν την εθνική κυριαρχία ερήμην των άλλων πολιτικών δυνάμεων, και επανέρχεται η «πολιτική αβεβαιότητα».

Επέμεινε για αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών μέσω του ΕΣΡ, κατέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει «μόνο» 4 άδειες.

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι ο ίδιος είναι η «διαπλοκή», ότι είναι «το πιο παλιό από το παλιό» και «μετατρέπει βήμα βήμα τη χώρα σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς». Προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα ενεργοποιήσουν τα «θεσμικά αντανακλαστικά των Βρυξελλών», υπονοώντας παρέμβαση από την ΕΕ, ωστόσο απηύθυνε κάλεσμα προς τον πρωθυπουργό και μάλιστα «από καρδιάς», όπως είπε: «Σταματήστε να βλέπετε τους πάντες ως εχθρούς»...

Τα άλλα κόμματα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν σας ενδιαφέρει απλά και μόνο η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά επιχειρείτε με άκομψο τρόπο να παρέμβετε στον τομέα αυτό και να διαμορφώσετε ένα τοπίο που θα ελέγχεται από εσάς». Κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω «το νομοθετικό εξάμβλωμα» και «ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου για να ρυθμίσουμε το τοπίο». Από τη δική του πλευρά ο Στ. Θεοδωράκης υπερασπίστηκε λίγο - πολύ το σημερινό καθεστώς που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκολλήσει από το ρόλο του μεγάλου καναλάρχη».

ΚΚΕ: Η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να είναι στα χέρια των μονοπωλίων

Το πραγματικό περιεχόμενο της τροπολογίας ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Δίνοντας απάντηση στα περί χτυπήματος της διαπλοκής επισήμανε: «Ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι τελικά; Ποιοι έχουν τα μέσα ενημέρωσης; Ποιοι κυριαρχούν; Δεν είναι αυτοί που έχουν τις τράπεζες; Δεν είναι οι εφοπλιστές; Δεν είναι οι βιομήχανοι; Δεν είναι οι μεγαλέμποροι; Δεν είναι η ολιγαρχία, η οποία υπερασπίζεται τη βαρβαρότητα της κυριαρχίας της; Κατευθύνει στο βαθμό που μπορεί και τις ειδήσεις και τα πάντα και πουλάει και πολιτιστικά σκουπίδια. Ποια προστασία;».

«Τι θα αλλάξετε με την τροπολογία; Ξαφνικά θα αλλάξουν γραμμή όλοι οι επιχειρηματίες και θα υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα; Θα αρχίσουν να υπερασπίζονται ένα άλλο δίκαιο κοινωνικό σύστημα ή θα προσπαθούν, με χέρια και με πόδια, όποιοι και όσοι έρθουν, να υπερασπίζουν την κυρίαρχη ιδεολογία, να προσανατολίζουν το λαό, να του πιπιλάνε το κεφάλι;».

«Αυτή η συζήτηση, κατά τη γνώμη μας, είναι υποκριτική απέναντι στον ελληνικό λαό. Αν ο ίδιος ο λαός δεν έχει την εξουσία στα χέρια του, αν ο ίδιος ο λαός δεν ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, αν δεν είναι κοινωνική ιδιοκτησία, αν δεν κινούνται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, δεν πρόκειται να υπάρξει αντικειμενική τηλεόραση».

Εκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δε διασφαλίζει τις θέσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την εργασιακή ζούγκλα στα ΜΜΕ». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια και ψηφίζει «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ