Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις σε στρατόπεδο κυανοκράνων του ΟΗΕ

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Νοτιοσουδανών από «αντίπαλες» εθνοτικές ομάδες ξέσπασαν το περασμένο 24ωρο σε στρατόπεδο κυανοκράνων του ΟΗΕ στην πόλη Μαλακάλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο ήταν Σουδανοί που εργάζονταν για λογαριασμό της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση στα σπίτια τους...

Εκπρόσωπος της ίδιας ΜΚΟ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των ίδιων συγκρούσεων, από άγνωστη αφορμή, σημειώθηκαν τουλάχιστον 36 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον οι 25 έχουν τραύματα από πυροβολισμούς.

Οπως έγινε γνωστό από την αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή, νεαροί από τις φυλές Σιλούκ (απαρτίζεται από περίπου 389.000 άτομα και αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη φυλή στο Νότιο Σουδάν) και Ντίνκα (η μεγαλύτερη φυλή στη χώρα που απαρτίζεται από περίπου 4.000.000 άτομα), έχουν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου κυανοκράνων. Στις συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα πιστόλια, μαχαίρια και άλλα όπλα.

Εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Ν. Σουδάν (UNMISS) ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο στο Μαλακάλ φιλοξενεί 47.791 ανθρώπους, επί του συνόλου των 198.440 που ζουν στις έξι εγκαταστάσεις φιλοξενίας που διαχειρίζεται, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ και ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών δυνάμεων (πρώην αντιπρόεδρος) Ρίεκ Μάτσαρ (που ζει προσωρινά στην Αιθιοπία) συμφώνησαν να συγκροτήσουν μεταβατική κυβέρνηση ενότητας. Πριν από περίπου 10 μέρες, ο Πρόεδρος Κιίρ αποκατέστησε στο αξίωμα του αντιπροέδρου της χώρας τον Ρίεκ Μάτσαρ, αναπτερώνοντας τις αμυδρές ελπίδες για οριστική αποκλιμάκωση των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ