Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Μέρκελ

Τις διαπραγματεύσεις παρακολουθεί σταθερά και η Ρωσία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, προφανώς μελετώντας κινήσεις που θα τους διασφαλίσουν οφέλη, καθώς όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις επιμένουν ότι το 2016 θα είναι χρονιά εξελίξεων.

Προχτές το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία - σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση - «ζήτησε να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό». Η ίδια ανακοίνωση εξηγεί ότι ο Κύπριος ηγέτης παρουσίασε «πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία». Μεταξύ άλλων, συζήτησαν ασφαλώς και «για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση πραγμάτων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για το Προσφυγικό».

Θυμίζουμε ότι η Γερμανία, ειδικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας του περασμένου Οκτώβρη, αύξησε τη συχνότητα των «επαφών» της με την Αγκυρα και (χωρίς να ακυρώνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις) εμφανίζεται να κατανοεί μια σειρά «ανησυχίες» της τουρκικής πλευράς.

Εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών με την ΕΕ και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» (δηλαδή των αντιλαϊκών ανατροπών) έδωσε προχτές και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την προσοχή της εξακολουθεί να έχει στραμμένη στο Κυπριακό όμως και η Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μαρία Ζαχάροβα, έκρινε προχτές κι εκείνη σκόπιμο να επικρίνει την «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα», με αφορμή τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αγκυρα η «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ