Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στην Αθήνα διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι

Ο αδιάκοπος αγώνας τους ασκεί πίεση στην εργοδοσία και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» Ηρακλείου, μετά από 113 μέρες αδιάκοπου αγώνα έξω από το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι, εδώ και μήνες, έχοντας στο πλευρό τους την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αλλά και δεκάδες σωματεία και φορείς, διεκδικούν να προσληφθούν και οι 42 με τα ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα από την εργολαβική εταιρεία «Waste Solution», που ανέλαβε το έργο τον περασμένο Νοέμβρη. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στην «Ανακύκλωση» από 5 έως και 10 χρόνια.

Η εταιρεία, όλο αυτό το διάστημα, κρατά το εργοστάσιο κλειστό - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για 42 οικογένειες - και έχει σταματήσει το έργο της ανακύκλωσης. Επιπλέον, έχει προσπαθήσει να φέρει άλλους εργαζόμενους στη θέση τους με λιγότερα λεφτά και δικαιώματα, έχει επιχειρήσει να διασπάσει τους εργαζόμενους λέγοντας πως θα προσλάβει ορισμένους τώρα «και βλέπουμε» και γενικά διατυμπανίζει το «δικαίωμά» της να προσλαμβάνει όποιον θέλει, με τις εργασιακές σχέσεις που τη βολεύουν κάθε φορά και της προσφέρει η κρατική νομοθεσία.

Είναι προφανές ότι θέλει να λειτουργήσει το εργοστάσιο με σχεδόν τζάμπα εργασία και με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην Τοπική Διοίκηση, που «δεν έχει αρμοδιότητα να πιέσει τον εργολάβο», και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, που «δεν βρίσκουν νομοθεσία να αξιοποιήσουν κατά της εργολαβικής εταιρείας».

Χτες, αντιπροσωπεία των εργαζομένων και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την εργολαβική εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τον ΕΟΑΝ (σ.σ. οργανισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος που εποπτεύει την ΕΕΑΑ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης.

Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων φαίνεται πως ασκεί πίεση τόσο στην ηγεσία του υπουργείου όσο και στην εργολαβική εταιρεία, καθώς χτες αναγκάστηκαν και οι δύο πλευρές να δουν πιο «σοβαρά» τα αιτήματα των εργαζομένων και να εκφράσουν - τουλάχιστον προφορικά - τη διάθεση για επίλυσή τους.

Οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν, βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν αταλάντευτα μέχρι τη δικαίωσή τους. Αλλωστε, αυτό το έχουν αποδείξει και με τον μεγάλο απεργιακό τους αγώνα το 2012. Επίσης, στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ