Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν με όλες τις μορφές τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων

Μαζική η νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια

Από τον αποκλεισμό στα διόδια Ακτίου
Από τον αποκλεισμό στα διόδια Ακτίου
Συνεχίζοντας ανυποχώρητα στα μπλόκα τον αγώνα για την επιβίωσή τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση ν' απαντήσει συγκεκριμένα σε καθένα από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που προβάλλουν και είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Στη νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την περασμένη Κυριακή στη Νίκαια, μετά από πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα για παραμονή στα μπλόκα και ταυτόχρονα αποφασίστηκε, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να απαιτηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αυτά αιτήματα.

Το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια
Και αυτή η πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας, όπως και οι προηγούμενες, ήταν μαζική, με τη συμμετοχή δεκάδων μπλόκων από τον Εβρο έως την Κρήτη. Πλούσια και γόνιμη ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε, στην οποία εκφράστηκε η ομόθυμη αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα στα μπλόκα και με άλλες μορφές πάλης, στη βάση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη το αγροτικό κίνημα να είναι έτοιμο για να παρέμβει αγωνιστικά - και με συμμετοχή στις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που προγραμματίζονται και με νέα κάθοδο στην Αθήνα, αν χρειαστεί - όταν η κυβέρνηση φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό και άλλα εξοντωτικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη αλληλοενίσχυσης των μπλόκων. Σ' αυτό αποσκοπεί η απόφαση που πάρθηκε, αγωνιστές από το μπλόκο της Νίκαιας κι άλλα μπλόκα να μεταβούν με λεωφορεία στο μπλόκο Κορωπίου Αττικής και Προμαχώνα Σερρών, όπου συνάδελφοί τους δίνουν σκληρές καθημερινές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Συγκρούονται διαφορετικά αιτήματα

Στην εισήγησή του, στη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κάνονας μια αναδρομή στον έναν και πλέον μήνα που οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα, αλλά και στους προηγούμενους μήνες που γίνονταν οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις, στάθηκε ιδιαίτερα στους λόγους που έβγαλαν τους αγρότες στον αγώνα.

Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη
Οπως είπε, οι αγρότες δεν βγήκαν για να πετύχουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά για να αντιδράσουν αγωνιστικά στα εξοντωτικά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Αναφερόμενος στο ερώτημα που τίθεται από τη κυβέρνηση και από ΜΜΕ «γιατί δεν πάτε όλοι μαζί στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», σημείωσε ότι τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών είναι διαφορετικά και συγκρουόμενα με τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», με το οποίο συμφωνεί η κυβέρνηση, αφού τον προωθεί η ΕΕ και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς διαφωνούμε, γιατί στόχος είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως επιδιώκουν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία στα χέρια τους για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους».

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μπλόκων από όλη τη χώρα, που μετέφεραν στη σύσκεψη τις διαθέσεις για συνέχιση του αγώνα που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο των περιοχών τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το περασμένο Σάββατο, στο μπλόκο της Νίκαιας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζικών φορέων από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Τους εκπροσώπους των φορέων καλωσόρισε και ευχαρίστησε ο Β. Μπούτας, ενώ χαιρετισμούς στους αγωνιζόμενους αγρότες απηύθυναν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Καρδίτσας και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, της ΕΛΜΕ Τρικάλων και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας.

Πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου έκαναν την Κυριακή οι αγρότες από τα μπλόκα του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ., σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να μπουν στο συλλαλητήριο, αλλά εκδιώχθηκαν από τους αγρότες, που ξεκαθάρισαν πως είναι ανεπιθύμητοι στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους. Χτες το μεσημέρι, οι αγρότες απέκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Αγίου Νικολάου, ενώ σε ανάλογη κινητοποίηση θα προχωρήσουν και σήμερα (12 μ. έως 2 μ.μ.).

Με τη μαζική συμμετοχή του λαού των Χανίων έγινε την Κυριακή συγκέντρωση και αποκλεισμός του δρόμου, στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Χτες το απόγευμα, στο χώρο του μπλόκου, έγινε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και εκπροσώπων από μπλόκα της Κρήτης, όπως το μπλόκο Πραιτωρίων, με σκοπό την ενημέρωση για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Κυριακής στη Νίκαια και τη συζήτηση για τη συνέχιση του αγώνα στη βάση των αποφάσεων αυτών.

Συναυλία αλληλεγγύης οργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα, η Επιτροπή Αγώνα του Παναιγιάλειου αγροτικού μπλόκου, στο χώρο όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν στήσει το μπλόκο τους για περισσότερο από ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ