Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ Γ` ΚΠΣ
Πολλές προκηρύξεις αλλά ... μηδέν απορροφήσεις!

Το θέμα υλοποίησης των έργων και απορρόφησης των κονδυλίων από Γ` ΚΠΣ - που συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας- είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Στη λογική του «απ' έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα», κινείται η εκτέλεση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ` ΚΠΣ), που απασχόλησε χτες τη συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξη και θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ετσι, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υποστηρίζει πως η προκήρυξη δράσεων που εντάσσονται για χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ «πάει καλά», η δυστοκία στη χορήγηση στοιχείων για τις απορροφήσεις κονδυλίων μαρτυρά ότι υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα, για τις απορροφήσεις κονδυλίων, οι αρμόδιοι αναφέρονται μόνο σε δράσεις που έχουν ήδη εγκριθεί από το προηγούμενο ΚΠΣ και συνεχίζεται η χρηματοδότησή τους και από το Γ` ΚΠΣ. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, ο γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας «Ανταγωνιστικότητας» Ν. Διακουλάκης, σύμφωνα με τα οποία ήδη έχουν προκηρυχτεί μια σειρά από προγράμματα που αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται στα 2,2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ομως, από αυτό το 25%, που αναφέρει ο Ν. Διακουλάκης, το 10% προέρχεται από προγράμματα που είχαν ενταχθεί στο Β` ΚΠΣ και συνεχίζονται.

Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, και οι χτεσινές ανακοινώσεις του Ν. Διακουλάκη σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίες, αλλά σχετίζονται με τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το Γ` ΚΠΣ. Ετσι, ενώ στην πραγματικότητα στις απορροφήσεις των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια του διαγκωνισμού των στελεχών της κυβέρνησης για το ποιος προσφέρει τα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο, ενθυμείται παλιές, νέες, και μελλοντικές προκηρύξεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του ΚΠΣ, για να επιδείξει έργο.

Οι βασικές προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες - όπως ανέφερε ο Ν. Διακουλάκης - αφορούν επιχορηγήσεις: ενεργειακών επενδύσεων, επιχειρηματικών σχεδίων τουριστικών επιχειρήσεων, νεανικής επιχειρηματικότητας, περιφερειακών δομών υποστήριξης, ενημέρωσης και διαχείρισης, νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων και θερμοκοιτίδων και προγραμμάτων τεχνολογικής έρευνας σε νέες επιχειρήσεις. Επίσης, στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχτούν μεταξύ άλλων και οι εξής δράσεις: Πρόγραμμα «Πιστοποιηθείτε» Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα στον τομέα του περιβάλλοντος Επιχειρηματικότητα ειδικών ομάδων πληθυσμού Διαχειριστικά Σχέδια Υδατικών Πόρων Δίκτυα πολιτιστικών στοιχείων και οικοτουρισμού Τεχνολογικός και Οργανωτικός εκσυγχρονισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η πορεία των προγραμμάτων του Γ` ΚΠΣ- που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - συζητήθηκε χτες και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ο τελευταίος εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «αντικείμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό αποτέλεσε η προετοιμασία της τοποθέτησής του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήσαμε για θέματα που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά τη δική μου συμμετοχή στη συνάντηση και θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, όσον αφορά τον κ. Χριστοδουλάκη. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα. Η κυβέρνηση δίνει μια μάχη για την κοινωνική ανάπτυξη, για την απασχόληση, για τα θέματα της αξιοποίησης του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για το δίκτυο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χώρο της εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης και της αξιοποίησης των κοινωνικών πόρων. Πάνω σ' αυτά συζητήσαμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποια είναι τα ζητήματα που τίθενται».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας όπου συζητήθηκε το Γ` ΚΠΣ, απουσίαζε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που είναι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ