Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους «γύπες»

Με νέα αντιλαϊκά μέτρα πληρώνει ο λαός

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η είδηση που έρχεται από την Αργεντινή για τη συμφωνία, την Κυριακή, της κυβέρνησης του φιλελεύθερου Μαουρίσιο Μάκρι (που διαδέχτηκε πέρσι τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Κίρσνερ - Νέστορ και Κριστίνα) με τους λεγόμενους «γύπες» κερδοσκόπους, επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση του χρέους της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2001. Τελικά, το αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης, που μένει να επικυρωθεί και με απόφαση της Βουλής, είναι η χώρα να καταβάλει το ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων στο κερδοσκοπικό ταμείο NML και σε άλλους τέτοιους πιστωτές, που δεν είχαν δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια το «κούρεμα» των ομολόγων που κρατούσαν, το 2005 και το 2010. Τώρα επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός και τελικά δέχθηκαν να πληρωθούν στην αξία του 75% της τιμής των ομολόγων.

Βεβαίως, το αποτέλεσμα και από αυτή τη ...σκληρή διαπραγμάτευση, που γίνεται για λογαριασμό του αργεντίνικου κεφαλαίου, είναι πως το μάρμαρο θα πληρώσουν, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτοί δηλαδή που πλήρωναν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κίρσνερ, που διάφοροι οπορτουνιστές και ο ΣΥΡΙΖΑ εκθείαζαν ως «υπερήφανη πατριωτική στάση», που δήθεν ευνοούσε το λαό. Μόνο που η προηγούμενη δήθεν φιλολαϊκή διακυβέρνηση δεν άλλαξε τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, αντίθετα ενίσχυσε τμήματα του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα της Αργεντινής είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να βγαίνουν συμπεράσματα για τα λαϊκά στρώματα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είτε με «κούρεμα» χρέους είτε χωρίς, είτε με σοσιαλδημοκρατική είτε με φιλελεύθερη διαχείριση, από τη στιγμή που οι καπιταλιστές κάνουν κουμάντο στην οικονομία, αυτός που διαρκώς χρεοκοπεί είναι ο εργαζόμενος λαός. Και με τη νέα διακυβέρνηση ήδη μετράει 50.000 απολύσεις στο Δημόσιο, από τις αρχές Φλεβάρη αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που φτάνουν έως και 400%, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η πτώση του βιοτικού επιπέδου για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ