Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με την Αίγυπτο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΑΪΡΟ.--

«Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας» υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου υπουργού Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην Αίγυπτο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Αμυνας στην Αίγυπτο.

Αν και το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, η ίδια η υπογραφή της επιβεβαιώνει την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών «διεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο μάλιστα που οξύνονται πολλοί ανταγωνισμοί, αλλά και την όλο και βαθύτερη «εμπλοκή» του Κυπριακού σε αντιθέσεις και σχεδιασμούς μονοπωλίων που μόνο να λειτουργήσουν σε βάρος των λαών γίνεται. Θυμίζουμε ότι μόνο το τελευταίο δίμηνο, η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βρετανία, το Ισραήλ, τώρα και την Αίγυπτο.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Σέντκι Σόμπχι, ο Χρ. Φωκαΐδης εξήγησε με δηλώσεις του ότι «στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, ειδικότερα της τρομοκρατικής απειλής καθώς και της μεταναστευτικής κρίσης», αλλά και ότι «συζητήθηκαν επίσης θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Αναδεικνύοντας την προθυμία της Λευκωσίας να στηρίξει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις στις οποίες πρωτοστατεί και η αιγυπτιακή αστική τάξη και κυβέρνηση, ο Κύπριος υπουργός επισήμανε ότι η Αίγυπτος «αποτελεί μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και με ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο». Γι' αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί, συνέχισε, «πως η προσπάθεια που καταβάλλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, καθώς και για την προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί».

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Λευκωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Κάιρο επιβεβαίωσε και ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στις εργασίες του 7ου Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, ανέφερε ότι ανάμεσα στα πιθανά σχέδια που μελετώνται στην ευρύτερη περιοχή, είναι και η δημιουργία περιφερειακού αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο, την οποία και χαρακτήρισε την «πιο βιώσιμη επιλογή». Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου θεωρείται σήμερα ως θέμα ύψιστης προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση. Οχι μόνο επειδή διαφαίνονται μεγάλες ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται με οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα που είναι εξίσου σημαντικά για μας».

Ενώ σε άλλο σημείο, ο Ν. Αναστασιάδης εμφάνισε ως ζήτημα «τεράστιας σημασίας» την «περιφερειακή συνεργασία για την οποία εργαζόμαστε» και υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένοι με την Ενεργειακή Στρατηγική της ΕΕ, σημείωσε πως ο «διάδρομος» της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ.

  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, υπέβαλε επίσημο αίτημα στην ΕΕ για την αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας ως μίας από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κάτι που από την πρώτη στιγμή και το ψευδοκράτος και η Τουρκία έχουν χαρακτηρίσει πολύ «σημαντική» κίνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ