Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ζυμώσεις» για έλεγχο της «παύσης πυρός»

...και πρόταση Ασαντ για «γενική αμνηστία» στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους που θα παραδώσουν τα όπλα τους...

Στιγμιότυπο από τη ρίψη πυρών σε μεθοριακό συριακό χωριό από τη μεριά των τουρκικών συνόρων, που δημοσιοποίησε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας...
Στιγμιότυπο από τη ρίψη πυρών σε μεθοριακό συριακό χωριό από τη μεριά των τουρκικών συνόρων, που δημοσιοποίησε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Ρωσίας εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συνεχίσουν, επί του παρόντος, τη «συνεργασία» αναζητώντας, όπως ισχυρίστηκαν, τρόπους ενίσχυσης της συμφωνίας παύσης πυρός, που σε γενικές γραμμές τηρείται μεταξύ των 97 συριακών αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων και οργανώσεων και του συριακού στρατού. Σε αυτό το κλίμα, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας χτες στο γερμανικό δίκτυο ARD, απηύθυνε, για πρώτη φορά, πρόταση γενικής αμνηστίας σε όλους τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους που θα θελήσουν να παραδώσουν τα όπλα τους και θα σταματήσουν «να πληγώνουν ανθρώπους και να καταστρέφουν περιουσίες».

«Αυτό είναι το μόνο που ζητώ! Τίποτε άλλο!», είπε χαρακτηριστικά ο Σύρος ηγέτης, σημειώνοντας ότι ήδη παρατηρείται ένα κύμα επανένταξης στο συριακό στρατό έως πρότινος αντικαθεστωτικών ενόπλων, από τη στιγμή που παραδίδουν τα όπλα τους.

Ο Ασαντ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ορισμένες από τις ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις ότι παραβίασαν τη συμφωνία παύσης πυρός «από την πρώτη ώρα», τονίζοντας ότι ο συριακός στρατός απέφυγε να απαντήσει. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας στη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποδοκιμάσει μία χώρα που βοηθά πρόσφυγες, όμως σημείωσε ότι «θα ήταν πιο ανθρωπιστικό» εάν οι χώρες αυτές «έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παραμείνουν οι Σύροι στη χώρα τους...».

Ρωσο-αμερικανική συνεργασία...

Στο μεταξύ, η ρωσο-αμερικανική (και πιθανώς ευκαιριακή) σύγκλιση συμφερόντων στην τωρινή φάση των εξελίξεων στη Συρία σχεδιάζεται να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι από δω και πέρα οι όποιες αεροπορικές επιδρομές γίνονται στη Συρία θα στοχοποιούν το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Αλ Νούσρα». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να μη διαφωνούν δημοσίως για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία, πρόσθεσε ότι οι εμπόλεμες πλευρές παραβίασαν τη συμφωνία, τονίζοντας, εντούτοις, ότι σημασία «δεν έχει ο τερματισμός ή η αποδυνάμωση της συμφωνίας αλλά η ενίσχυσή της».

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Γενεύη όπου βρέθηκε χτες, συνάντησε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, και συμφώνησαν στην ανάγκη «επείγουσας εφαρμογής» της συμφωνίας παύσης εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά και την επανέναρξη των ενδο-συριακών συνομιλιών έως τα μισά του τρέχοντος μηνός. Ο Ρώσος υπουργός απαίτησε το άμεσο «σφράγισμα» των τουρκο-συριακών συνόρων για να σταματήσει, όπως σημείωσε, ο ανεφοδιασμός τρομοκρατικών ομάδων από την Αγκυρα.

Πυρά σε δημοσιογράφους από την τουρκική μεθόριο...

Λίγη ώρα μετά την παραπάνω απαίτηση του Λαβρόφ, αναφέρθηκε η ρίψη όλμων από τη μεριά της Τουρκίας στο μεθοριακό συριακό χωριό Κίνσιμπα, όπου είχαν πάει 33 ξένοι δημοσιογράφοι με τη συνοδεία ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να διαπιστώσουν τη γενική τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός.

Τα πυρά, που προήλθαν από τη μεριά της Τουρκίας, προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Κινέζου, ενός Καναδού, ενός Βούλγαρου και ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις τούς απομάκρυναν άμεσα και μετά αναφέρθηκαν ακόμη περισσότερες επιθέσεις με όλμους, που προκάλεσαν το θάνατο τριών Σύρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγό Ι. Κονασένκοφ, μέσα στο προηγούμενο 24ωρο η συμφωνία παραβιάστηκε τουλάχιστον «15 φορές». Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποστολή νέων ραντάρ και ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Συρία με στόχο την καταπολέμηση τζιχαντιστών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ