Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σήμερα τα αποτελέσματα από 11 πολιτείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σημερινό άνοιγμα των καλπών, που στήθηκαν χτες κατά τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, αναμένεται να αναδείξει, σε σημαντικό βαθμό, ποιος από τους υποψήφιους θα πάρει, σε καθένα από τα δύο κόμματα του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου, το χρίσμα του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Οι σφυγμομετρήσεις όμως και οι αναλύσεις των δεδομένων από τα επιτελεία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών προεξοφλούσαν ως πιθανότερη την επικράτηση του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικάνων (καθώς προηγούνταν σχεδόν και στις 11 πολιτείες έναντι των υποψηφίων του Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ) και την κυριαρχία της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έναντι του μοναδικού έτερου υποψηφίου της στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης απήχησής της στους Αφροαμερικανούς που αποτελούν σημαντικό μέρος των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε πολιτείες όπως Αλαμπάμα, η Τζόρτζια και η Βιρτζίνια...

Σε κάθε περίπτωση, η φιέστα των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των υποψηφίων στο κάθε αστικό κόμμα, που συνδυάζεται με ένα πολύπλοκο σύστημα όπου ο νικητής σε μια πολιτεία παίρνει το σύνολο εκλεκτόρων, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι στα πανεθνικά λεγόμενα συνέδρια του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων», όπου θα καταληχτεί ο υποψήφιος πρόεδρος που επιλέγει τον αντιπρόεδρό του. Ολο αυτό το σύστημα βεβαίως πάει χέρι χέρι με την εξασφάλιση των βασικών και μεγάλων χρηματοδοτών του κάθε υποψηφίου. Δηλαδή, το ίδιο το κεφάλαιο τροφοδοτεί άμεσα τους υποψηφίους και μάλιστα συμβαίνει μονοπώλια - χορηγοί να ενισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο αστικά κόμματα. Ετσι βγαίνει ο Πρόεδρος της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης που επιλέγεται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της αστικής τάξης (έτσι βγήκαν ο ...ηθοποιός Ρίγκαν, ο Κλίντον, ο Μπους και ο δήθεν προοδευτικός Ομπάμα, έτσι προωθείται και ο Τραμπ που κάποιοι αναλυτές παρουσιάζουν ως δήθεν αντικαθεστωτικό). Ταυτόχρονα, η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική και η συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές κυμαίνεται κάτω από το 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ