Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Προς συμμαχική αστική κυβέρνηση

Στις εκλογές που έγιναν το Σάββατο για την 150μελή Βουλή στη Σλοβακία, με συμμετοχή γύρω στο 60%, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer - SD του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, αναδείχτηκε μεν πρώτο (28,28% - 49 έδρες) χωρίς αυτοδυναμία και με μεγάλες απώλειες από το 2012 που είχε 44% και 83 έδρες. Το κόμμα αυτό πρωτοστάτησε στην αντιμεταναστευτική ρητορική και, με αφορμή το Προσφυγικό, εφάρμοσε αντιλαϊκή πολιτική.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι φιλελεύθεροι του κόμματος SaS («Ελευθερία και Αλληλεγγύη») με 12,1% και 21 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το λαϊκίστικο «Olano - nova» («Καθημερινοί άνθρωποι» και ανεξάρτητες προσωπικότητες) με 11,02% (19 έδρες). Επίσης, ενισχυμένα είναι τα εθνικιστικά έως και φασιστικά κόμματα, που χειραγωγούν επίσης με την αντιμεταναστευτική πολιτική. Το Εθνικό Κόμμα Σλοβακίας ήρθε τέταρτο με 8,64% και 15 έδρες (από 4,5% και 0 έδρες) και το νεοναζιστικό «LS-Nase Slovensko» («Λαϊκό Κόμμα - Η Σλοβακία μας») 8,04% των ψήφων και 14 έδρες από 1,6% και 0 έδρες. Το κόμμα αυτό υμνεί ανοιχτά τα σλοβάκικα τάγματα των SS, είναι μετεξέλιξη της «Σλοβακικής Αδελφότητας» του Κοτλέμπα, που διαλύθηκε το 2006 και οι οπαδοί του ντύνονται με μαύρες στολές της φρουράς Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου.

Ακολουθούν το νέο κόμμα «Sme Rodina» («Είμαστε οικογένεια») με 6,62% και 11 έδρες, το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας, «Most-Hid» («Γέφυρα») με 6,5 και 11, ενώ το κεντρώο κόμμα «Siet» («Δίκτυο») επίσης πρωτοεμφανιζόμενο 5,6% και 10 έδρες). Εκτός Βουλής μένουν οι χριστιανοδημοκράτες του KDH (4,93%) που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο το 5%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε το ποσοστό που κατέγραψε το ΚΚ Σλοβακίας.

Μετά από αυτά φαίνεται ότι θα ξεκινήσει ένα μακρύ παζάρι για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης με τις πρώτες αναλύσεις να βλέπουν πιο πιθανό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συμμαχίας του Smer, του Εθνικού Κόμματος, της «Γέφυρας» και του «Δικτύου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ