Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυναμώνουν παζάρια αλλά και εκβιασμοί

Υπάρχουν και «διαφορετικά μοντέλα λύσης», θυμίζουν Αγκυρα και ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αλληλεπιδρώντας με σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που δυναμώνουν σε διάφορα «μέτωπα» συνεχίζονται τα παζάρια γύρω από το Κυπριακό, υπό το βάρος και των εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και τα Ελληνοτουρκικά.

Επιβεβαιώνοντας ότι μαζί με τα «παζάρια» θα συνεχιστούν και οι εκβιασμοί, με διάφορες μορφές, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υποστήριξε ότι αν το Κυπριακό «εξακολουθήσει να παραμείνει άλυτο, τότε αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία». Πρόσθεσε ακόμα ότι «αν δε μπορούμε να βρούμε λύση, η νεότερη γενιά θα αρχίσει να συζητά διαφορετικά μοντέλα λύσης...», αλλά και ότι η σημερινή «είναι η τελευταία προσπάθεια και της ομοσπονδίας».

Επαναφέροντας την απειλή ότι «οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο είτε θα καταστούν παράγοντας συνεργασίας είτε παράγοντας σύγκρουσης», ο Ακιντζί ανέδειξε ότι υπάρχει διάθεση και για συμβιβασμούς, αναφέροντας: «Δε λέμε ότι οι εγγυήσεις δε θα αλλάξουν, ότι θα μείνουν αμετάβλητες. Οταν τελειώσουμε όλα τα άλλα θέματα και μια νέα κατάσταση προκύψει στο τραπέζι, θα καθίσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα βρούμε μια φόρμουλα», ενώ ξεκαθάρισε: «Θέλουμε διζωνικότητα, αυτό είναι σημαντικό. Θέλουμε πολιτική ισότητα, αυτό είναι σημαντικό για μας. Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε μια δομή όπου κανείς δεν θα είναι ανώτερος του άλλου... Θα αναπτυχθεί αμοιβαία ανεξαρτησία και νομίζω όλα αυτά θα κάνουν ευκολότερο το θέμα αυτό».

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν και οι αναφορές που έκανε στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τόνισε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα, ως μητέρες - πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις, θα έπρεπε να καταβάλλουν τις καλύτερες προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να εμπλακεί πιο ενεργά και ορατά. Από την άλλη πλευρά, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ξανά, το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί να μείνει εν κενώ. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν αν ειλικρινά επιθυμούν έναν συνεταιρισμό και ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκυπρίους. Αυτοί απέδειξαν στα δημοψηφίσματα του Σχεδίου Ανάν ότι τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού. Αναμένουμε ότι αυτή τη φορά οι Ελληνοκύπριοι θα επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ