Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενίσχυση της εύθραυστης εκεχειρίας και αντιπαραθέσεις

Από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Αλ Ισαβίγια της Συρίας 15 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία
Από τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Αλ Ισαβίγια της Συρίας 15 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων από τα μέτωπα του πολέμου σε περιοχές της Συρίας, που τίθενται κυρίως υπό τον έλεγχο των δεκάδων αντικαθεστωτικών ομάδων και οργανώσεων, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, ούτε απαντά ευθέως στο ερώτημα εάν θα γίνουν στα μέσα της βδομάδας οι έμμεσες ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι αναβολές στην ημερομηνία έναρξής τους αλλάζουν σχεδόν ανά 48ωρο, αφού ακόμη και οι προσκλήσεις που στέλνει στις δύο πλευρές ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δημιουργούν σύγχυση γύρω από το χρόνο πραγματοποίησής τους. Χτες, για παράδειγμα, ο Ντε Μιστούρα επέμενε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Τετάρτη (9/3), μετά δόθηκε ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξής τους η ερχόμενη Πέμπτη και ακολούθως έγινε γνωστό (από το Γαλλικό Πρακτορείο) ότι στάλθηκε πρόσκληση στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης για συνομιλίες στις 14/3... Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε χτες ότι θα μετάσχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Γενεύη.

Παρά τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες στο πεδίο των διπλωματικών παζαριών, η εύθραυστη παύση πυρός φαίνεται προς το παρόν να «ενισχύεται» καθώς η Κυριακή χαρακτηρίστηκε ως «η πιο πετυχημένη μέρα» από την παύση εχθροπραξιών στη Συρία στις 27 Φλεβάρη... Οι Ρώσοι διαπίστωσαν 15 παραβιάσεις την Κυριακή και ανακοίνωσαν πως θα διευκολύνουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε ξένες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής, διαθέτοντας μέρος της αεροπορικής τους βάσης Χμέιμιμ στη Λαττάκεια και της ναυτικής τους βάσης στο Ταρτούς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαπίστωσαν, επίσης, την Κυριακή σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, «αισθητή μείωση της βίας», ζητώντας να μην καθυστερήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν ήδη την πρώτη αεροπορική τους βάση στο Ρμέιλαν της επαρχίας Χάσακα στη βόρεια Συρία και προχωρούν στην κατασκευή και δεύτερης άτυπης βάσης νοτιοανατολικά του Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικάνικου Στρατού κληθείς να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες τις χαρακτήρισε «ανακριβείς», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν αεροπορικές βάσεις ή αεροδιαδρόμους στη Βόρεια Συρία.

Νέα σφαγή στο Ιράκ

Στο γειτονικό Ιράκ, πάντως, την Κυριακή, στην πόλη Χίλα που βρίσκεται 80 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 61 νεκρούς (οι 52 άμαχοι!) και 8 αγνοούμενους. Αλλοι 95 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ίδια επίθεση. Την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Παράλληλα, οι ιρακινές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή της Βαγδάτης και κυρίως κοντά στα σημεία ελέγχου πέριξ της πρωτεύουσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι, υποστήριξε ότι η απειλή του ΙΚ «ολοένα και εντείνεται» και μίλησε για σχεδιασμό μεγάλων επιθέσεων στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ