Τρίτη 8 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή διαδηλώσεων και αντιδράσεις για τη «Ζαμάν»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιμέτωποι με την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής ήρθαν διαδηλωτές, που το περασμένο Σάββατο συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Ζαμάν», στην Κωνσταντινούπολη, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την απόφαση των δικαστικών αρχών να τεθεί η εφημερίδα σε καθεστώς εποπτείας. Συγκεκριμένα, η αστυνομία επιστράτευσε δακρυγόνα, αλλά και αντλίες νερού. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη «επιχείρηση» και στα γραφεία της εφημερίδας, για να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αστική εφημερίδα της Τουρκίας, που συνδέεται με τον ισλαμιστή μεγαλοεπιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη και νυν αντιπάλου της σημερινής κυβέρνησης του ΑΚΡ και των Νταβούτογλου - Ερντογάν. Ολο το περιβάλλον και οι υποστηρικτές του Γκιουλέν (ο οποίος έχει στενές επαφές με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ) αντιμετωπίζουν εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια ευρείες διώξεις με κατηγορίες όπως η ίδρυση «τρομοκρατικών οργανώσεων» ακόμα και προσπάθειες «ανατροπής της κυβέρνησης».

Τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκε επίσης την Κυριακή συγκέντρωση γυναικών που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη σημερινή Μέρα της Γυναίκας. Πάντως, το ζήτημα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών γίνεται και «μοχλός» έκφρασης ενδοαστικών αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ετσι μπορεί να ερμηνευτεί και το «ενδιαφέρον» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία κ.τ.λ. που διατύπωσαν την ανησυχία και τη διαφωνία τους με το νέο καθεστώς για τη «Ζαμάν» που τέθηκε σε ισχύ.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το φιλοκυβερνητικό πρωτοσέλιδο, με το οποίο κυκλοφόρησε η «Ζαμάν», μετά τη δικαστική απόφαση, εγκωμιάζοντας τη νέα, τρίτη γέφυρα που σύντομα θα λειτουργήσει συνδέοντας τις δύο όχθες του Βοσπόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ