Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση και νέες διαπραγματεύσεις

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) σε περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Χτες, στην οδική αρτηρία Γκορλόφκα - Ντονέτσκ και άλλες πόλεις έγιναν γύρω στα 300 χτυπήματα με όλμους διαμετρήματος 82 και 122 χιλιοστών και χρήση χειροβομβίδων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες από την πλευρά των πολιτοφυλάκων. Πάντως, η λεγόμενη Ομάδα Επαφής (από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) που συναντήθηκε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δεν κατέληξε σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε ένας «οδικός χάρτης» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μαρτίν Σαϊντίκ, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές συζητήθηκε χτες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της ποινής 22 ετών κάθειρξης σε ρωσικό δικαστήριο στην πρώην Ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο για συνέργεια στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, τον Ιούνη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία, όταν συμμετείχε στο εθνικιστικό τάγμα «Αϊντάρ», έγινε γνωστό ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος πρότεινε την ανταλλαγή της με 2 Ρώσους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ουκρανία.

Αν και αρχικά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, εμφάνισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν να έχει δεχτεί την ανταλλαγή της Ουκρανής κρατούμενης που είναι και βουλευτής, πράγμα που διαψεύστηκε, στη συνέχεια δηλώθηκε από τη ρωσική πλευρά ότι είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Επίσης, δηλώνεται ότι είναι αρμοδιότητα και μόνο του Ρώσου Προέδρου, ενώ εκπρόσωποι πολλών θεσμών της ΕΕ και κυβερνήσεων, όπως ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, που βρέθηκε στη Μόσχα, έχουν ζητήσει να απελευθερωθεί η Σαβτσένκο.

Στο μεταξύ, η νυν υπουργός Οικονομικών, Αμερικανο-ουκρανή Ναταλία Γιαρέσκο, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ως «λύση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια της διαφθοράς». Ετσι φαίνεται ότι είναι προ των πυλών μια αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με παραμερισμό του έως τώρα πρωθυπουργού, Α. Γιάτσενιουκ, και δεδομένη βεβαίως την αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ