Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επενδυτικές και άλλες συναντήσεις και «ζυμώσεις»

Επαφές Κασουλίδη στο Βερολίνο και σχέδια και για δίκτυο ηλεκτρισμού μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα στις επαφές που είχε πριν μερικές μέρες στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, στον απόηχο και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έδωσε νέα ώθηση στο παζάρι των δύο πλευρών για διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος υπουργός συνάντησε προχτές το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και παράγοντες της καγκελαρίας. Σε δηλώσεις που έκανε στο ΡΙΚ, ο Ι. Κασουλίδης προσπάθησε να εμφανίσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας ως θετικό για την Κύπρο, με την έννοια ότι τελικά δεν «άνοιξαν» ενταξιακά κεφάλαια για την Αγκυρα που η Λευκωσία έχει μπλοκάρει.

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν μπορεί να αξιοποιηθεί το συνολικό «κλίμα» υπέρ του Κυπριακού, ο Κασουλίδης ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μέλημα και της κυπριακής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει λόγο, σε ένα παζάρι που ολοφάνερα θα περιπλέξει κι άλλο τους κινδύνους για τους λαούς, αναφέροντας: «Μπροστά στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται η ανάγκη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εχει αντιληφθεί η Τουρκία, με την κίνηση που δοκίμασε να κάνει, ότι ακόμα και τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης της ΕΕ, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των δικών της υποχρεώσεων». Ο Κύπριος υπουργός συμπλήρωσε ότι «το καλοκαίρι δεν αναμένω ούτε αδιέξοδο ούτε ναυάγιο (σ.σ. σε σχέση και με τις συνολικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ)».

Και δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού;

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα που εμφανίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος να ετοιμάζονται για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς νερού στα Κατεχόμενα (που εγκαινιάστηκε πρόσφατα), ώστε να μεταφέρεται από την τουρκική επικράτεια και ηλεκτρικό ρεύμα.

Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, που μιλά για «σχέδιο ηλεκτρικής μεταφοράς» και σχετικό πρωτόκολλο που θα υπογραφεί με συμμετοχή και εταιρειών από Τουρκία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Τέλος, χτες αναμενόταν να φτάσει στην Κύπρο πάλι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ώστε να προετοιμαστεί η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί που θα γίνει τη Δευτέρα 28 Μάρτη.

Σε μήνυμά του προς το «2ο Οικονομικό Φόρουμ της Κύπρου» (με οργανωτές τουρκοκυπριακές επιχειρηματικές οργανώσεις), ο Αϊντε εξήγησε ότι «επιμένω συνέχεια ότι πρέπει αληθινά να αναλογιστούμε τις οικονομικές διαστάσεις όλων των πλευρών των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο», ότι «ο ουρανός θα είναι το ανώτατο όριο του τι θα μπορέσει να συμβεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης», ότι «όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να έχουν εμπορικές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους και όλοι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο με την ΕΕ. (Θα) υπάρχουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. (Θα) υπάρχουν νέες ευκαιρίες στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες με έδρα την Κύπρο, που (θα) εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή...».

Στο ίδιο Φόρουμ έκανε παρέμβαση και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, επαναφέροντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα είναι η «προσφορότερη» οδός μεταφοράς των υδρογονανθράκων όλης της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «η βελτίωση των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων θα συμβάλει θετικά και στην ειρηνευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά ενταγμένο σε ευρύτερες διεργασίες (2016-07-21 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών και ο Τουσκ στην Κύπρο (2016-03-16 00:00:00.0)
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο» (2014-10-21 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη» (2007-09-20 00:00:00.0)
Προετοιμασία για διαβουλεύσεις (2001-09-05 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις Τζεμ (2001-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ