Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασία για διαβουλεύσεις

Με βαρύγδουπες δηλώσεις, συνηθισμένες κάθε Σεπτέμβρη που ξεκινά ο αέναος και ατελέσφορος γύρος των συνομιλιών και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου «χρωμάτισε» την παρουσία του στην Κύπρο.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, επανέλαβε ότι το Κυπριακό παραμένει πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λύση του προβλήματος. Αργά ή γρήγορα, είπε, το Κυπριακό είτε θα ενώσει τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, είτε θα τους χωρίσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι μέσα από αυτήν έχει αναδειχτεί μια πολύ σημαντική πτυχή, υπάρχουν κοινά συμφέροντα και προοπτικές ειρηνικής συμβίωσης. Είπε ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αλλά και σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχει αναβαθμίσει το Κυπριακό, το οποίο τώρα βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της ΕΕ.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ζεμπέκικο που χόρεψε υπό τα χειροκροτήματα του Ισμαήλ Τζεμ, ο Γ. Παπανδρέου ευχήθηκε πολύ σύντομα να είναι σε θέση να μπορεί να περπατήσει από τη μια άκρη στην άλλη σε μια ελεύθερη Κύπρο και χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Τότε, πρόσθεσε, όλοι νομίζω ότι θα χορέψουμε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις που έχει η κυβέρνηση είναι ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει το Νοέμβρη του 2000. Διαφορετικά, είπε, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν επιθυμεί να μπει σε ένα νέο διάλογο, ο οποίος θα στηρίζεται σε διαφορετική βάση και όχι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για επανάληψη των συνομιλιών και συνέστησε υπομονή μέχρι αύριο, οπότε και ολοκληρώνονται οι επαφές του Αλβάρο Ντε Σότο στο Κυπριακό.

Ο Ι. Κασουλίδης απέρριψε επίσης ισχυρισμούς Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου ότι η Κύπρος, βάσει της συνθήκης εγγύησης, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ ή άλλου Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι έχει ξεχαστεί η υπόθεση των Στροβιλίων από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο Ι. Κασουλίδης υπενθύμισε τα δυο διαδοχικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία καλούν την Τουρκία να αποχωρήσει από τα Στροβίλια και να αποκαταστήσει το «στάτους κβο», καθώς και την τελευταία έκθεση Μπους προς το Κογκρέσο στην οποία γίνεται αναφορά για αποχώρηση της Τουρκίας από τα Στροβίλια.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, αφού προηγουμένως θα έχει συναντήσει και συνομιλήσει με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ