Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στηρίζει την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων

Στο ύψος της «θεσμικής» αποστολής της επιχειρεί να σταθεί η ηγεσία της ΝΔ, πασχίζοντας με κάθε τρόπο, από τη μια, να βοηθήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων και από την άλλη, να συμβάλει όπως μπορεί στον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών στο δικομματισμό.

Καταδικασμένη να κινείται σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να τροποποιήσει ούτε στο ελάχιστο την «αντιπολιτευτική» τακτική της, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης από τα «στενά κομματικά». Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε κομματικά στελέχη, με την οποία προσπάθησε να δείξει ότι «δεν έχει χάσει πολύ έδαφος» στο δικομματικό διαγκωνισμό για την εξουσία και ότι παραμένει «καλύτερος διαχειριστής», επικαλούμενος και πάλι το έωλο επιχείρημα της «ακυβερνησίας». Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε από τη μια να ακυρώσει προκαταβολικά τις όποιες εντυπώσεις θα προκαλούσε το «κοινωνικό πακέτο» που εξήγγειλε χτες ο Κ. Σημίτης, ταυτόχρονα όμως συμφώνησε τόσο με την ευτελή τακτική του μοιράσματος ψίχουλων στους «ασθενέστερους» ως αντίτιμο για την ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, την οποία βέβαια στηρίζει. Δε θέλησε να υστερήσει ούτε στην εντυπωσιοθηρία και γι' αυτό επανέφερε τη θεατρινίστικη πρόταση - πρόκληση για δημόσιο διάλογο εφ' όλης της ύλης με τον Κ. Σημίτη.

Αναφερόμενος στο «κοινωνικό πακέτο» που λίγο αργότερα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «αγγίζουν τα όρια της πολιτικής απάτης οι υποσχέσεις του κ. Σημίτη», επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είτε είναι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσει (οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους) είτε τα έχει εξαγγείλει προεκλογικά και έχουν ήδη ψηφιστεί (αύξηση συντάξεων ΟΓΑ). Ταυτόχρονα όμως έσπευσε να δηλώσει ότι «μας βρίσκει σύμφωνους η αύξηση επιδομάτων στις ασθενέστερες τάξεις», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δε διαφοροποιείται ούτε στην προσπάθεια εξαπάτησης από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που την ίδια στιγμή επέμεινε στην κριτική του προς την κυβέρνηση για «ατολμία στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών», επικαλούμενος τις περιπτώσεις της «Ολυμπιακής», τις αναβολές στην απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, τις... παλινωδίες στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κ.ά. Μιλώντας ως επικεφαλής κυβερνητικής «φράξιας», ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας και αβεβαιότητας» και κάνοντας την επιθυμία του πραγματικότητα εκτίμησε ότι «η σημερινή κυβέρνηση τελεί υπό προθεσμία». Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από το συνέδριο δε θα καλύψει... το κυβερνητικό κενό, ενώ διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει συγκροτημένη πολιτική «γιατί μεταβλήθηκε σε συνομοσπονδία αυτόνομων δουκάτων»!

Επιβεβαιώνοντας ότι η εναλλακτική του πρόταση κινείται αποκλειστικά στα όρια της διαχείρισης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «η πολιτική της συντηρητικής διαχείρισης έχει εξαντλήσει τα όριά της» και γι' αυτό «η χώρα χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική για τη νέα εποχή». Τέλος, ο Κ. Καραμανλής προσπέρασε το ζήτημα της στάσης του κόμματός του στην υπόθεση των ταυτοτήτων με μια γενικόλογη αναφορά ότι «η ΝΔ δεν ακολουθεί τις διχαστικές τακτικές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ», ενώ ζήτησε «να σταθούμε αταλάντευτοι στη στρατηγική του μεσαίου χώρου».

  • Δήθεν απογοητευμένος από τις εξαγγελίες Σημίτης, γιατί «αντί να επιλέξει τη δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, επέλεξε τις εφήμερες παροχές προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο του συνεδρίου», εμφανίστηκε με δήλωσή του ο Στ. Μάνος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ