Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μαχητική αναμέτρηση με τη σημερινή και κάθε αντιλαϊκή πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

«Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση μια και μοναδική συνέπεια διαθέτει, να παίρνει αλλεπάλληλα μέτρα που εξυπηρετούν τους καπιταλιστές επιχειρηματίες και τους ομίλους τους, σε βάρος των εργαζομένων, κοροϊδεύοντάς τους και ταυτόχρονα βαφτίζοντας "το κρέας ψάρι"», τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας:

«Η επίσημη εξαγγελία των νέων ρυθμίσεων δίνει νέα ώθηση στις ιδιωτικοποιήσεις, προσφέρει νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, συγκεντροποίηση κεφαλαίων που θα οδηγήσουν σε αύξηση των απολύσεων, σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τη μιζέρια, που επικρατεί, με ψίχουλα αυξήσεις του ΕΚΑΣ, των συντάξεων του ΟΓΑ, των επιδομάτων στα ΑΜΕΑ.

Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό, στις σημερινές συνθήκες, με την εφ άπαξ χορήγηση επιδόματος για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά, με τη συγκεκριμένη αγοραστική ικανότητα που προσφέρει το 1 εκατομμύριο σε μια οικογένεια πολυτέκνων.

Οσον αφορά στην κατά 40% προϋπολογιζόμενη αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την τετραετία 2001-2004, υπενθυμίζουμε ότι υποτιμάται ο υπολογισμός του σωρευτικού πληθωρισμού, με βάση και τις διεθνείς προβλέψεις.

Για να παρουσιάσει πιο "φουσκωμένο" το λεγόμενο "κοινωνικό πακέτο", περιλαμβάνει σ' αυτό ελάχιστες κρατικές υποχρεώσεις, όπως την αποπληρωμή των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων, που δημιουργήθηκαν από την ίδια την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας.

Το υποκριτικό και απατηλό "κοινωνικό πακέτο", στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αυτά της περίθαλψης ανέργων και της στέγασης φτωχών, εκφράζει ομολογία της κυβέρνησης ότι θα μεγαλώσει η ακραία φτώχεια και γι' αυτό τη διασκεδάζει με αυξήσεις ψίχουλα.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά έρχονται:

-- Μετά από έντονες λαϊκές αντιδράσεις στην πρώτη επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα.

-- Σε περίοδο έντονων ανησυχιών εκ μέρους των αστών οικονομολόγων και πολιτικών για την παρατεταμένη ύφεση στην Ιαπωνία, την ουσιαστική ύφεση στις ΗΠΑ, την επιβράδυνση στην Ευρωζώνη με πτώση της παραγωγής στη Μεταποίηση. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας βαθύτερης, παρατεταμένης και συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης σαν αποτέλεσμα της κρίσης υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού σε περίοδο έντονων προβληματισμών και αναζητήσεων εκ μέρους της αστικής πολιτικής οικονομίας για την ευελιξία στην εναλλαγή των πολιτικών διαχείρισης του συστήματος, ώστε να μη χάσουν τον έλεγχο χειραγώγησης των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Ανησυχούν μήπως εστίες φτώχειας και ακραίας εξαθλίωσης λειτουργήσουν καταλυτικά για βαθύτερες και εκτεταμένες λαϊκές αντιδράσεις, μήπως πυροδοτήσουν λαϊκές συμμαχίες και δυναμικές συγκρούσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνηση διαδικασίες συνολικότερης σύγκρουσης και ρήξης με την καπιταλιστική εξουσία.

-- Οι γενικότερες συνθήκες γίνονται πιο προβληματικές για τη λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στην Ευρωζώνη, αφού έτσι και αλλιώς η σχετική ενοποίηση της αγοράς σ' αυτήν δεν αναιρεί την εθνοκρατική συγκρότηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, επομένως και την ανισόμετρη ανάπτυξη και τις συνέπειές της.

-- Σε περίοδο προετοιμασίας του ελληνικού κράτους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο εξωραϊσμός της βιτρίνας της λεγόμενης "κοινωνικής συνοχής", της συγκάλυψης της πιο κραυγαλέας φτώχειας αποκτά προτεραιότητα, γι' αυτό και ένα μέρος του Γ' ΚΠΣ διατίθεται γι' αυτό το σκοπό.

Το ΚΚΕ, απευθυνόμενο πρωτίστως, στους εργαζόμενους που δε βολεύονται σε μια "ρυθμιζόμενη μιζέρια", στους νέους και τις νέες που θέλουν να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί μιας καλύτερης ζωής, τους καλεί να μην αποπροσανατολιστούν από τις αντιλαϊκές Σειρήνες, κυβερνητικές ή "αντιπολιτευτικές". Να αναμετρηθούν μαχητικά με τη σημερινή αντιλαϊκή και κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Να αντεπιτεθούν με πολιτικό και κοινωνικό αγώνα, με μέτωπο λαϊκό που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι μόνο να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν τα νέα μέτρα που έρχονται, αλλά και να κατακτηθούν ουσιαστικές αλλαγές και ανατροπές στο πολιτικό επίπεδο στην πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ