Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Ομολογία πολιτικών στοχεύσεων

Σταθερή στις απόψεις και τις επιδιώξεις της, σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων, παραμένει η ιεραρχία της Εκκλησίας, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στην απαίτηση της Εκκλησίας «να έχει λόγο στις αποφάσεις της Πολιτείας», καθαρή ομολογία των πολιτικών στοχεύσεων.

«Η Εκκλησία επιθυμεί να διαβεβαιώσει τα εκατομμύρια όσων υπέγραψαν, αλλά και όσους επιχειρούν να τους φιμώσουν, ότι σήμερα και για πάντα θα βρίσκονται μπροστά μας τα εκατομμύρια των υπογραφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, σημειώνεται ότι «η επαναλαμβανόμενη άποψη ότι το θέμα έκλεισε φανερώνει το μέγεθος της άγνοιας» και ότι «η συλλογή των υπογραφών συνιστά κορυφαίο δημοκρατικό γεγονός», σε μια προφανή απάντηση της Συνόδου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δε ζητήσαμε ποτέ να επιβληθούμε επί της Πολιτείας. Ζητήσαμε να έχουμε λόγο στις αποφάσεις της. Ζητήσαμε να υπηρετήσουμε το Λαό μας... Η Εκκλησία εργάζεται για την απομάκρυνση κάθε τάσεως που θέλει να διακρίνει τα πολιτικά κόμματα σε εχθρικά και φιλικά προς την Εκκλησία και την Πίστη μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πάντως, η Σύνοδος επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί επί ενάμιση χρόνο αρνείται να συναντηθεί με την Ιεραρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χτεσινή απόφαση ελήφθη με ψήφους 11 προς 2. Διαφώνησαν οι μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος και Ιωαννίνων Θεόκλητος, ενώ ο μητροπολίτης Ζακύνθου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αμφισβήτησε την εγκυρότητα της διαδικασίας συλλογής των υπογραφών και του αποτελέσματος.

Συνάντηση Ευθυμίου - Ιεραρχών

Συνάντηση με τους μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ, Ναυπάκτου Ιερόθεο και Δημητριάδος Ιγνάτιο, είχε χτες ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, οι οποίοι τον επισκέφτηκαν προκειμένου να του παραδώσουν το υπόμνημα της Εκκλησίας με τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή» προς συζήτηση για όλα τα άλλα θέματα πλην των ταυτοτήτων. «Το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει νομικά και κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά», σημείωσε ο Π. Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί «το θέμα των ταυτοτήτων να μεταβάλλεται στο επίκεντρο των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας».

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να προπαρασκευαστεί από το υπουργείο Παιδείας με τους αρμόδιους ιεράρχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ