Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΟΧΙ άλλες εξαγγελίες

Στην έλλειψη πολιτικής βούλησης αποδίδει το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας την πολύχρονη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εκτέλεση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα η περιοχή, των έργων που διαρκώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν υλοποιούνται. Επίσης, γνωστοποιώντας τη θέση του για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκη (ΕΥΑΘ) ξεκαθάρισε πως η μετοχοποίηση ΕΥΑΘ οδήγησε σε ιδιωτικοποίηση των κερδών της εταιρίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε διασφάλιση του ελληνικού Δημοσίου, με την ΕΥΑΘ Παγίων να αναλαμβάνει το βάρος όλων των επενδύσεων.

Σχετικά με τα έργα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Οικονομίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση και εκτέλεση των συγκοινωνιακών έργων, σημειώνοντας πως αυτά πρέπει να ενταχθούν στο χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Εργων με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2004.

Επίσης, σημείωσε πως τα στοιχεία αλλά και η εμπειρία δείχνουν ότι ακόμη και αν επισπευστούν οι διαδικασίες, ο χρόνος υλοποίησης των μεγάλων έργων της περιοχής παρατείνεται προς το 2005, ενώ η ολοκλήρωση του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας, θα πλησιάσει το 2010. Ειδικά για το Μετρό, ζητά να λυθούν άμεσα τα τεχνικά προβλήματα του έργου, τα οποία είχε έγκαιρα εντοπίσει πριν την υπογραφή της σύμβασης και επιμένει να αναληφθεί από την κυβέρνηση η δέσμευση για τις επεκτάσεις του προς την ανατολική Θεσσαλονίκη και τις δυτικές συνοικίες. Για την υποθαλάσσια αρτηρία, έργο συνολικού προϋπολογισμού 95 δισ. δραχμών που έχει κριθεί απολύτως αναγκαίο για την πόλη εδώ και μια 15ετία, δήλωσε πως «το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει το κόστος υλοποίησής του».

Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εκτέλεση και των σημαντικών συγκοινωνιακών έργων, που θα ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις του Γενικού Συγκοινωνιακού Σχεδίου Μείζονος Θεσσαλονίκης, όπως οι κόμβοι της εξωτερικής περιφερειακής και ανατολικής περιφερειακής. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμών σε εκτελούμενα έργα, όπως π.χ. η Δυτική Είσοδος για την αποπεράτωση (μάλλον 2003), της οποίας απαιτείται νέα εργολαβία ύψους 4,5 δισ. δραχμών.

Κατήγγειλε την αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες δε χρειαζόμαστε «λιγότερο κράτος», αλλά «αποτελεσματικό κράτος».

Ο Γ. Οικονομίδης κατέληξε, λέγοντας ότι απαιτείται εγρήγορση και παρακολούθηση όλων των θεμάτων που συνδέονται με τα έργα υποδομής και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ ανέλαβε τη δέσμευση, να παρακολουθεί το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των μεγάλων έργων και να ενημερώνεται η κοινή γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ