Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βγάζουν κέρδη και από τη ζημιά του αγρότη!

Ως αναπτυξιακή κίνηση για την αγροτική παραγωγή επιχείρησε να παρουσιάσει, χτες, στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, που παραχωρεί δικαιώματα και τη μερίδα του λέοντος των γεωργικών ασφαλίσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε στη χτεσινή συζήτηση επί της αρχής ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης. Τον προτεινόμενο νόμο ψήφισαν επί της αρχής μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Για κυβερνητικές επιλογές που κάθε άλλο παρά καλυτερεύουν την κατάσταση όσον αφορά στις γεωργικές ασφαλίσεις, παρά το γεγονός ότι το ισχύον καθεστώς χρειάζεται τροποποιήσεις και διορθώσεις, έκανε λόγο χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, σημειώνοντας, αναφορικά με την ουσία του νομοθετήματος, ότι «η κυβέρνηση έχει μάθει πολύ καλά να εξυπηρετεί τα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων. Κι από τη ζημιά που θα πάθει ο αγρότης προσπαθεί να βγάλουν κέρδη», κι αυτό «γιατί τώρα που θα παίρνουν οι ιδιώτες επιδότηση για το ασφάλιστρο, αυτοί που θα έχουν αντασφάλιση θα είναι οι ιδιώτες», ενώ «θα ασφαλίζουν τα τμήματα όπου είχε ο ΕΛΓΑ αρκετές εισπράξεις». Επισήμανε ότι «ακριβώς αυτή η επιδίωξη της κυβέρνησης έρχεται να καλύψει την παραχώρηση τομέων της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ, σχετικά με το ότι οι νέες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, ο Σπύρος Στριφτάρης επισήμανε ότι είναι ανάγκη «να επεκταθεί ο αριθμός των κινδύνων», καθώς και «να καθοριστεί χρονική διάρκεια που θα πρέπει να γίνονται οι εκτιμήσεις για να είναι και η εκτίμηση σωστή και να αποζημιώνονται μέχρι και 100% οι αγρότες γι' αυτά που είναι ασφαλισμένοι». Παράλληλα, αναφερόμενος στα αίτια που δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι έχουν σαφώς να κάνουν με τις επιλογές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να μην επιδοτούν τον Οργανισμό, οδηγώντας τον έτσι στο δανεισμό και σε χρέη της τάξης των 35 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Στην ομιλία του, χτες, ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, υποστήριξε ότι με τον νόμο «το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας αποκτά τις προϋποθέσεις και τη δυναμική για τη μελλοντική του ανάπτυξη, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δυο βασικές συνιστώσες που χαρακτηρίζουν το υπό ψήφιση νομοσχέδιο: Την κοινωνική αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουμε προς την αγροτική κοινωνία και ιδιαίτερα στα ασθενέστερα στρώματα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει κονδύλια ύψους 11 τρισεκατομμυρίων για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής καθώς και το σύνολο των πολιτικών του Γ΄ ΚΠΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι αγρότες για τις εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία (2019-08-09 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ θα μας βρουν απέναντι! (2019-07-24 00:00:00.0)
Καμιά αποζημίωση για το πράσινο σκουλήκι (2012-12-29 00:00:00.0)
Αλλού αυτά, κ. Σκανδαλίδη! (2011-05-24 00:00:00.0)
Να σταματήσει το χαράτσι του ΕΛΓΑ (2011-05-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζει τα χειρότερα η κυβέρνηση (2010-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ