Τρίτη 29 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Τρέχει» τις αντιλαϊκές συμφωνίες σε όλα τα μέτωπα

Στην ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και στην υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το Προσφυγικό προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας φυσικά ότι αμφότερα τα ζητήματα αυτά σημαίνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Και τα δύο ζητήματα συζητήθηκαν στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με το Προσφυγικό ωστόσο να βρίσκεται στο επίκεντρο (βλ. περισσότερα για το θέμα στη σελ. 11). Το Προσφυγικό, εξάλλου, απασχόλησε και τη συζήτηση που είχαν χτες Αλ. Τσίπρας και Μ. Σουλτς, στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πριν τη μετάβασή του στη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», κυβερνητικοί παράγοντες, ενόψει της επανέναρξης των αντιλαϊκών παζαριών με το κουαρτέτο, κάνουν και πάλι λόγο για προσκόμματα από την πλευρά του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι αν αυτά τεθούν ξανά, τότε θα είναι άδηλες οι εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» να ανοίξει γρήγορα τη συζήτηση για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, γεγονός που θα του επιτρέψει παράλληλα να καλλιεργήσει νέες κάλπικες προσδοκίες στο λαό για αναστροφή της κατάστασης που βιώνει. Η ρητορική της κυβέρνησης κρύβει, βέβαια, απ' το λαό ότι η «διευθέτηση» του χρέους θα επιφέρει νέα μέτρα, ενώ η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προϋποθέτει τη σύναψη νέου μνημονίου.

Στο μεταξύ, οι φήμες για ανασχηματισμό φουντώνουν ενόψει της συνάντησης που θα έχουν μέσα στη βδομάδα Τσίπρας - Καμμένος. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν ότι ανασχηματισμός, αν υπάρξει, θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και πως το κυβερνητικό σχήμα δεν διατρέχει κίνδυνο απ' τους ΑΝΕΛ. Στον κατευνασμό του Π. Καμμένου φαίνεται να στοχεύουν και κινήσεις όπως το να του ανατεθεί αναβαθμισμένος ρόλος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην «Kontra News», στη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εφαρμόζουμε πλήρως το μνημόνιο, αλλά τίποτα περισσότερο», υποστηρίζει ότι «όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης».

Παράλληλα, απορρίπτει την περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «ιδεολογική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό» και ότι «ως κόμμα, μάλιστα, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που διαπερνούν ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και προσθέτει πως «δεν είναι δυνατή η συνεργασία με δυνάμεις που ομνύουν στη λιτότητα και στην περιστολή του κοινωνικού κράτους», στοιχεία που βεβαίως διαπερνούν την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς γιατί αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ