Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Στο επίκεντρο Προσφυγικό και «ασφάλεια»

Τον Αυστριακό ομόλογό του, H. P. Doskozil, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με κύρια θέματα συζήτησης τη διαχείριση του Προσφυγικού, την τρομοκρατία και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές».

Ο Π. Καμμένος ζήτησε «τα camps τα οποία θα δημιουργηθούν (σ.σ. στην Τουρκία) με τη χρηματοδότηση της ΕΕ να βρίσκονται υπό την ασφάλεια της ΕΕ, δηλαδή να παρέχουν ασφάλεια στους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι την επίλυση του προβλήματος (...) Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει παράλληλα με (...) τις συμφωνίες που γίνονται με την Τουρκία, να διασφαλιστεί η εκεί παραμονή και να ανακόψουμε το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών».

Παραπέρα, επανήλθε στο θέμα της ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων ανά χώρα - μέλος της ΕΕ, το οποίο ωστόσο έχει «σκαλώσει» με βάση τις διαφορετικές ανάγκες του κεφαλαίου κάθε χώρας: «Η Ευρώπη», ανέφερε, «έχει εξαντλήσει σε πολλές χώρες τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Πρέπει να υπάρχει λοιπόν μια σωστή αντιμετώπιση ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Η Ελλάδα και η Αυστρία, για παράδειγμα, έχουμε το 5% των κατοίκων της ΕΕ (...) Εμείς μπορούμε να καλύψουμε 5.000, 10.000 στο σύνολο των προσφύγων των δύο τελευταίων ετών. Και αντίστοιχα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και οι άλλες χώρες της ΕΕ».

Βιομετρικά, κάμερες, «τρομοκρατία»

Οπως πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, με τον Αυστριακό ομόλογό του συμφώνησαν «να αρχίσουν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας για τις πληροφορίες, για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ασφάλεια των χωρών μας».

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επανέφερε «το θέμα της ταυτοποίησης των βιομετρικών στοιχείων (σ.σ. των προσφύγων), ιδιαίτερα για τα παιδιά. Εχουν χαθεί πάνω από 100.000 ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται ως πρόσφυγες στην Ευρώπη και αυτό γιατί το ευρωπαϊκό σύστημα Eurodac με τη δακτυλοσκοπική μέθοδο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Ζήτησα λοιπόν από τον υπουργό να δημιουργήσουμε μια data base, η οποία να αφορά ειδικά τα παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να τα καταγράψουμε και παράλληλα να τα προστατεύσουμε».

Τέλος, υπολόγισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 40.000. Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι το κόστος για το υπουργείο Αμυνας σε ανθρωποώρες, καύσιμα κ.λπ., θα ανέλθει φέτος, ένεκα του Μεταναστευτικού, σε 100 εκατ. ευρώ. Ζήτησε δε τη συνδρομή της ΕΕ, αλλά και τη διάθεση θερμικών καμερών, ώστε να αποτρέπονται οι διακινητές κατά τον απόπλου των πλοιαρίων. «Κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη», κατέληξε.

Μεικτά τμήματα με στρατό

Ο δε Αυστριακός υπουργός, ενόψει και της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 18 - 19/4 στο Λουξεμβούργο, τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να μείνει μόνη της».

Προς τούτο, ζήτησε ενίσχυση της FRONTEX, μέσω επιχειρήσεων από μεικτά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, και την άμεση παροχή βοήθειας σε «ανθρωπιστικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ