Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται για το κεφάλαιο και... πασχίζει να το πείσει

Ανταγωνίζεται την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη «μεγάλη εικόνα» του κεφαλαίου

Πλευρές που «σηκώνουν» μερίδες του κεφαλαίου, όπως η «υπερφορολόγηση», συνεχίζει να ιεραρχεί ψηλά στην κριτική της προς την κυβέρνηση η ΝΔ, ενώ οι χτεσινές αναφορές του προέδρου της περί «πιεστικών και υπερβολικών απαιτήσεων» του ΔΝΤ - αναφορές οι οποίες απουσίαζαν πλήρως από τις παρεμβάσεις του τις προηγούμενες μέρες - είναι επίσης ενδεικτικές για την προσαρμογή της ΝΔ σε αυτά που φαίνεται να προκρίνουν τα κυρίαρχα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χτες: «Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πού κατέληξε η παράσταση που το Σάββατο ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Το ΔΝΤ παραμένει και μάλιστα ενισχυμένο στο πρόγραμμα. Μαζί και οι πιεστικές, συχνά υπερβολικές, απαιτήσεις του. Η θέση αλλά και η αξιοπιστία της Ελλάδας, δυστυχώς αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο. Νέα, πολύ επώδυνα μέτρα έρχονται για όλους τους πολίτες. Το φορολογικό σοκ που σχεδιάζει η κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία, επιδεινώνει δραματικά την κρίση και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο Προσφυγικό, οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία».

Η κριτική αυτή «κουμπώνει» με όσα έλεγε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Φ. Φέσσας, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ότι πρέπει να αποφευχθούν «υπερβολές» σε φορολογικά μέτρα που θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση. Ουσιαστικά, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για «εναλλακτικό» μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περικοπή όσων κρατικών δαπανών έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε χτες ότι «στο οριακό σημείο που έχουμε φτάσει, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ: Σοβαρότητα, αλήθεια, δουλειά, αποφασιστικότητα, αξιοπιστία. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Γνωμάτευσε, ωστόσο, ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Ο κ. Τσίπρας είναι αδιόρθωτος. Ζημιώνει τη χώρα. Κανείς δεν ελπίζει τίποτα από αυτόν. Γι' αυτό πρέπει να φύγει τώρα», κατέληξε, επαναφέροντας ουσιαστικά το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, κάπου εδώ εντοπίζεται η αδυναμία της ΝΔ στο διαγκωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου...

Χαρακτηριστικά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας ότι η τωρινή κυβέρνηση... προσπαθεί πραγματικά για το κεφάλαιο, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε προχτές τους Γερμανούς βιομηχάνους και άλλους παράγοντες «να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες», ενώ τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα σταδιακά κατάφερε να πλησιάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Μια ακόμα τοποθέτηση εκ μέρους του εγχώριου κεφαλαίου που απέχει εμφανέστατα από την εκτίμηση της ΝΔ ότι... «κανείς δεν ελπίζει τίποτα» από τη σημερινή κυβέρνηση...

Αλλαγή του «μείγματος»

Σε κάθε περίπτωση, και τηρώντας τη γραμμή της ηγεσίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», επέμεινε ότι «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι κάνει», εξ ου και επέμεινε για εκλογές λέγοντας ότι «η ζημιά παραμονής της άχρηστης κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά απομάκρυνσής της».

Αναλύοντας το «αφήγημα» με το οποίο η ΝΔ ζητά κάλπες, υποσχέθηκε «διαφορετική διαχείριση σε όλους τους τομείς. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, το Μεταναστευτικό, εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα έχει σύνορα προς ανατολάς και επίσης οφείλει να έχει ανοιχτά σύνορα προς Βορρά, το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα (...) Οσον αφορά στα οικονομικά και στη διαπραγμάτευση στην οικονομία, δεν είμαστε υπέρ της συνεχούς φοροεπιδρομής και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας κι αυτός την «υπερφορολόγηση», τόνισε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν το ονοματεπώνυμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι "ιδιοκτησία" τους η ασφυξία της οικονομίας, που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό φόρων και εισφορών και την έλλειψη ρευστότητας».

Σε αυτήν τη βάση, επανέφερε την πρόταση της ΝΔ για «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και με λιγότερους φόρους».

  • Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ (αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη), όπου εκτός από «τελετάρχης» στην παρέλαση των ομογενών της Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της ομογένειας, πολιτικούς και επιχειρηματίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα δικά της εκβιαστικά διλήμματα για τα «θέλω» του κεφαλαίου (2019-06-05 00:00:00.0)
Εξηγείται (2018-06-23 00:00:00.0)
«Συμφωνία Αλήθειας» για το κεφάλαιο (2017-04-12 00:00:00.0)
Υποδαυλίζουν καθημερινά την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση (2016-12-30 00:00:00.0)
Προσπαθεί να βάλει δική της ατζέντα (2016-06-25 00:00:00.0)
Παζάρια, μνημόνια, κομπρεμί για ανάκαμψη με θύμα το λαό (2016-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ