Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνέδριο των Σοβιετικών αξιωματικών

Associated Press

Με βασικό σύνθημα «Δε θα επιτρέψουμε τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων κατά των εργαζομένων!», πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούνη στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών (ΔΕΣΑ), στο οποίο συμμετείχαν 79 αντιπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, το Τατζικιστάν, την Εσθονία, την Κριμαία και από άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ. Την εισήγηση όσον αφορά τη δουλιά της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) για την περίοδο που πέρασε και τα πρωταρχικά καθήκοντα της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ, Γεβγένι Κόπισεφ. Την έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου παρουσίασε ο πρόεδρός της, Βλαντίμιρ Μπεριόζιν.

Στις εισηγήσεις και στις ομιλίες των αντιπροσώπων Γ. Αταμάνοφ (Λευκορωσία), Β. Γκουντσάτζε (Γεωργία), Α. Γιουρκόφσκι (Ουκρανία), Α. Ουσόλτσεφ (Κριμαία), Β. Βαρένικοφ και Ο. Σένιν (Ρωσία), Σ. Σαρίποφ (Τατζικιστάν) και άλλων, τονίστηκε ότι η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στον κόσμο και στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης άλλαξε σημαντικά, έφερε ουσιαστικές διορθώσεις στη δραστηριότητα των οργανώσεων των αξιωματικών στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Πιστεύοντας στην ατιμωρησία του, μετά την εγκληματική καταστροφή της ΕΣΣΔ, το παγκόσμιο κεφάλαιο επιδιώκει να εγκαθιδρύσει παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλά αμερικανικά, στην οποία στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης παραχωρείται ο ρόλος αποικιών και στους αδελφούς λαούς η μοίρα των αποικιακών δούλων του «χρυσού δισεκατομμυρίου». Για το σκοπό αυτό, το εγκληματικό μπλοκ του ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς την Ανατολή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν τον αποκλεισμό του Ιράκ, εξαπέλυσαν πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, κατασυκοφαντούν τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και τον Πρόεδρό της, ετοιμάζουν τον αποκλεισμό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, καταπατούν τις διεθνείς συμφωνίες για την αντιπυραυλική άμυνα. Στους περισσότερους κρατικούς σχηματισμούς στο έδαφος της ΕΣΣΔ, βαθαίνει η καπιταλιστικοποίηση της κοινωνίας, καταργούνται οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, των στρατιωτικών και των βετεράνων, η «δημοκρατία» εκφυλίζεται σε φασισμό, ενώ τα κυρίαρχα καθεστώτα της Ουκρανίας, της Γεωργίας, των Δημοκρατιών της Βαλτικής τείνουν προς το ΝΑΤΟ.

Οι Ενώσεις των Σοβιετικών Αξιωματικών των Δημοκρατιών, που είναι συστατικό μέρος των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, αντιτάσσονται αποφασιστικά στην προδοτική πολιτική των κυβερνώντων. Εμποδίζουν την καταστροφή της πυρηνικής ασπίδας της Ρωσίας. Καταπολεμούν το μαχητικό εθνικισμό στην Ουκρανία, το συμμοριτισμό και τον ισλαμικό φουνταμενταλισμό στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία. Υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού στη Βαλτική. Υποστηρίζουν ενεργά την πολιτική ενοποίησης του Προέδρου της Λευκορωσίας, στη Γεωργία και την Αρμενία τάσσονται υπέρ της προσχώρησης των Δημοκρατιών τους στο Ενωσιακό Κράτος Ρωσίας - Λευκορωσίας. Πέτυχαν τη νίκη των δυνάμεων του σοσιαλισμού στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία.

Στην απόφαση του Συνεδρίου, υπογραμμίζεται ότι κύριες κατευθύνσεις στη δράση της ΔΕΣΑ και των οργανώσεών της στις Δημοκρατίες είναι η ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στο επιθετικό μπλοκ του ΝΑΤΟ, ενάντια στο μονομερή αφοπλισμό της Ρωσίας, στη δημιουργία μισθοφορικών στρατών, στην υποδαύλιση των στρατιωτικών συγκρούσεων και των πολέμων ανάμεσα στους αδελφούς λαούς. Οι οργανώσεις της ΔΕΣΑ καλούνται να βοηθήσουν ολόπλευρα την ηγεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να βγάλει τη χώρα από την κρίση προς το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας «τον αγωνιστή για τη διατήρηση των βάσεων του σοσιαλισμού στη Λευκορωσία και την αποκατάσταση του Ενωσιακού Κράτους Α. Γκ. Λουκασένκο». Για το σκοπό αυτό, το Συνέδριο υιοθέτησε ειδική απόφαση με τίτλο «Οι εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και των βουλευτών του Ενωσιακού Κράτους».

Το Συνέδριο ενέκρινε το προγραμματικό ντοκουμέντο «Τα καθήκοντα της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών», στο οποίο καθορίζονται τα στρατηγικά καθήκοντα της οργάνωσης: Αποκατάσταση στις πρώην Δημοκρατίες της σοβιετικής εξουσίας, του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης και η ενοποίησή τους πάνω σε εθελοντική βάση στην ανανεωμένη Σοβιετική Ενωση. Να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στον αγώνα για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κοινωνικών κατακτήσεών τους. Να μην επιτραπούν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στις αδελφές Δημοκρατίες. Να μην επιτραπεί ένοπλη επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια σε πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Επίσης, το Συνέδριο υιοθέτησε «Εκκληση προς τους στρατιωτικούς των κρατών, που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», στην οποία αναφέρεται: «Μια και είμαστε γιοι του εργαζόμενου λαού, έχουμε χρέος να υποστηρίζουμε και να προασπίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι να υπηρετήσουμε τους καταπιεστές του εργαζόμενου λαού, τους καταστροφείς και ληστές της κοινής πατρίδας μας. Να μη σηκώνετε ποτέ το όπλο ενάντια στους πατεράδες, στις μανάδες, στα αδέρφια και τις αδερφές σας, που αγωνίζονται για αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή, για τη σοβιετική εξουσία, το σοσιαλισμό, την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Μην εκτελείτε εντολές των διοικητών και αρχηγών, που σας σπρώχνουν σε εγκλήματα κατά του εργαζόμενου λαού. Μην πιστεύετε τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές και κοινωνιολόγους, που σας πείθουν ότι ο στρατός είναι εκτός πολιτικής. Είναι ψέμα. Ο στρατός ήταν πάντα, είναι και θα είναι σημαντικότατο εργαλείο της πολιτικής κάθε κράτους».

Αν και το Συνέδριο ήταν ομόφωνο στην εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης στον κόσμο και στα κράτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ, αν και τα ντοκουμέντα υιοθετήθηκαν πρακτικά ομόφωνα, γύρω, όμως, από ένα ζήτημα ξέσπασε πραγματική μάχη. Στο Συνέδριο κατέφθασαν αντιπροσωπείες από την Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών της Λιθουανίας και της Πανενωσιακής Οργάνωσης Σοβιετικών Κοζάκων, η οποία συνενώνει τους Κοζάκους του Ντον, της Αμπχαζίας, της Υπερδνειστερίας, της Νότιας Οσετίας και άλλους. Παρ' όλο που το ζήτημα της εγγραφής τους στη ΔΕΣΑ και της παροχής πληρεξούσιου αντιπροσώπου είχε τεθεί κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο προεδρεύων Κόπισεφ (στέλεχος του ΚΚΡΟ, που οι σύνεδροι επέκριναν για τη στάση του στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ) εμπόδιζε με κάθε τρόπο την επίλυσή του, δηλώνοντας ότι θα εξεταστεί το θέμα μετά το Συνέδριο σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Υστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις αντιπροσώπων και, παρ' όλη την αντίδραση του Κόπισεφ, το ζήτημα της εγγραφής νέων μελών μπήκε στην ημερήσια διάταξη και με την ψηφοφορία λύθηκε δίκαια.

Το Συνέδριο εξέλεξε τα καθοδηγητικά όργανα της ΔΕΣΑ. Ο Κόπισεφ δεν εκλέχτηκε πρόεδρος της οργάνωσης, παίρνοντας μόνο 10 ψήφους, ανέλαβε, όμως, ως ένας από τους αντιπροέδρους της ΕΕ. Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΣΑ εκλέχτηκε ο πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πρώην αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των Ενωμένων Ενόπλων Δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας για το Πολεμικό Ναυτικό, Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης ναύαρχος Νικολάι Χόβριν.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ