Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1452 Γεννιέται ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1896 Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη).

1912 Βυθίζεται ο «Τιτανικός». Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Σκηνοθετημένη κατηγορία για να πλήξουν το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στις 22/8/1927.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

1931 Δραπετεύουν από τις Φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση με το «Ιδιώνυμο»), επίσης ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης. Την απόδραση βοήθησε ο αρχιφύλακας δεκανέας Ελ. Γρηγοριάδης.

1937 Μαζικές αντιδικτατορικές εκδηλώσεις (15 - 20 Απρίλη), από φοιτητές και νέους εργαζόμενους της Αθήνας, με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Παιδείας του Λαϊκού Μετώπου Ζαν Ζε για τα 100χρονα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1943 Συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής σκοτώνουν στο χωριό Ιμερα Κοζάνης τα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ Σίμο Κερασίδη (Χρυσαφόπουλος), Ζήση Ζησιάδη (Τερπόφσκι), Γιώργη Μέτζα (μέλος της Επιτροπής ΕΑΜ Μακεδονίας), Νίκο Νίτσου και τους αντάρτες Νίκο Κουτσαντώνη, Βασίλη Τερζόπουλο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Μπελούκα.

1943 Δημοσιεύονται οι «Γενικές οδηγίες για την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης» στην εφημερίδα των Γάλλων κομμουνιστών «Ουμανιτέ».

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.

1947 Απόδραση 12 εξόριστων αξιωματικών του ΕΛΑΣ από τη Νάξο.

1951 Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ, όπου μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης). Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.

1960 Η ΚΕ του ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της νομιμοποίησης του Κόμματος με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα. Το υπόμνημα υπέγραφε ο Απόστολος Γκρόζος.

1961 Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26» βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων.

1968 Εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Αλληλεγγύης» στον ελληνικό λαό (15 - 21/4/1968), στη Σοβιετική Ενωση ενάντια στη χούντα.

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ