Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Φοροαφαίμαξη για το λαό, απαλλαγές στο κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε για το Φορολογικό ο Θωμάς Κακαβάς

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Με ασήκωτους φόρους και χαράτσια απέναντι στο λαό και το διαλυμένο εισόδημά του κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή, είτε μέσω της έμμεσης είτε μέσω της άμεσης φορολογίας.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια αυτών που επιβλήθηκαν με τα τρία μνημόνια και όσων ακολούθησαν, με αυξήσεις στη φορολογία για τους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με αύξηση του ΦΠΑ, με τη μεγάλη μείωση της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 υπάρχουν μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου: Αντί για αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ που έλεγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση ορίου στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, από 9.545 ευρώ έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ, ενώ συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Οι μισθωτοί, για μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές από 649 μέχρι 682 ευρώ, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ, θα έχουν αύξηση της φορολογίας.

Το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να «κουμπώσουν» με τις φορολογικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος. Σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, έρχεται νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από τα λαϊκά εισοδήματα 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσα από αυξήσεις σε εμπορεύματα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης με υψηλότερους συντελεστές. Οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα μικρά εισοδήματα που ξοδεύονται στο σύνολό τους σε δαπάνες διαβίωσης. Από την άλλη, χρόνια τώρα το κεφάλαιο πληρώνει «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στη ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων, σχεδιάζει και νέα μέτρα - φωτιά, που φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ. Στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου απαντάμε με ένταση της δουλειάς για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας και παραπέρα οργάνωση του αγώνα, με αιτήματα όπως:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες. Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, Εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, Υδρευσης και Τηλεπικοινωνίας.

Κατάργηση τελών για δήμο και ΕΡΤ, κατάργηση των διοδίων. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ