Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην Επιτροπή της Βουλής το αντιλαϊκό νομοσχέδιο

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η συζήτηση, που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής βρίσκεται από τη Δευτέρα 25 Απρίλη το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που συμφώνησαν κυβέρνηση - κουαρτέτο, βάζοντας στη λαιμητόμο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Η συζήτηση στις Επιτροπές συνεχίστηκε χτες Τρίτη, με τη διαδικασία της ακρόασης φορέων (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη») και την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η συζήτηση επί των άρθρων στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Μάη και η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται στις αρχές της αμέσως επόμενης βδομάδας, πιθανόν στις 10 - 11 Μάη.

Το νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», δεν αφήνει τίποτα όρθιο (αναλυτικά η παρουσίαση των μέτρων στη σχετική εισήγηση της χτεσινής εκδήλωσης του ΠΑΜΕ, που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»).

Το «μαύρο - άσπρο» από την κυβέρνηση

Ανοίγοντας την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, αφού επιστράτευσε τα επιχειρήματα περί «βιωσιμότητας» που χρησιμοποίησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τις ανατροπές σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ κυνισμού, αλλά και εμπαιγμού σε βάρος του λαού, προσπαθώντας να πείσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «κοινωνικά δίκαια» και υπηρετούν την «ισονομία».

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε στα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που περιέχει το νομοσχέδιο, προβλέπονται από τη στρατηγική της ΕΕ, καθώς όπως είπε, «η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές του τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Από την προχτεσινή πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό
Από την προχτεσινή πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό
Είπε, ακόμα, με θράσος ότι «δυσμενείς πλευρές, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, επιχειρεί να τις ενσωματώσει με ισοδύναμα, όπως η εθνική σύνταξη, που κατά τη γνώμη μας έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα», όταν στην πραγματικότητα καταργούνται ακόμα και οι πενιχρές κατώτερες συντάξεις και αντικαθίστανται από το προνοιακό επίδομα της «εθνικής» σύνταξης.

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «η πρόβλεψη για την εθνική σύνταξη, σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής, εξασφαλίζει πλήρη προστασία των χαμηλότερων και των μεσαίων εισοδημάτων», πράγμα που δεν ισχύει, αφού η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ενσωματώνει τις 11 περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις έως σήμερα και προσθέτει νέες, σε παλιούς και καινούργιους συνταξιούχους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων φτάνει «στο 85% για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας» είναι έωλος πέρα για πέρα, καθώς οι συντελεστές αναπλήρωσης για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μειώνονται ακόμα και σε σχέση με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ ο υπολογισμός τους θα γίνεται πλέον σε συντάξιμο μισθό που ενσωματώνει όλον τον εργάσιμο βίο, οδηγώντας αναπόφευκτα σε ακόμα μικρότερες συντάξεις.

Να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τη Δευτέρα το λόγο, αποκάλυψαν το πραγματικό περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και κάλεσαν την εργατική τάξη και το λαό σε θέση μάχης για τη 48ωρη απεργία. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό και «γι' αυτό ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, οι άλλες οργανώσεις του μεγάλου κεφαλαίου χειροκρότησαν, στήριξαν και στηρίζουν, γιατί ήταν διαρκής διακαής ο πόθος τους να καταργηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης. Ποτέ δεν είχαν συμβιβαστεί με αυτές τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού».

Τόνισε ότι το νομοθέτημα είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, γι' αυτό τέτοια μέτρα υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι μνημόνια». Επομένως, επισήμανε, «οι κοκορομαχίες εδώ μεταξύ όλων εσάς που ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι έχετε ενιαία στρατηγική, γι' αυτό ψηφίσατε και το μνημόνιο πέρσι».

«Η κυβέρνηση, αν και αποκαλύφθηκε πλήρως το σχέδιο ανατροπής του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, της σφαγής όσων δικαιωμάτων είχαν αφήσει οι προηγούμενοι, συνεχίζει τη συγκάλυψη του εγκλήματος με πομπώδεις εκφράσεις. Οπως διασφαλίζουμε - λέει - την αξιοπρεπή διαβίωση. Μα υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση με 345 ευρώ; Υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση με μειωμένες συντάξεις κατακόρυφα;» είπε ο Χρ. Κατσώτης και προειδοποίησε ότι οι θυσίες δεν θα έχουν τέλος για το λαό.

«Το ΚΚΕ λέει καθαρά το ποιος πρέπει να πληρώσει. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Δεν μπορεί να συζητάμε για το Ασφαλιστικό χωρίς να λέμε λέξη ότι έχουν καταληστευτεί τα αποθεματικά τους. Εκατόν είκοσι δισ. ευρώ είναι αυτά που και εσείς υπολογίζετε ότι έχουν φαγωθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε σε άλλο σημείο και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην βάλουν τον πήχη χαμηλά. Να μην αποδεχτούν την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να απορρίψουν κατηγορηματικά τη λογική που επιβάλουν κεφάλαιο και κυβέρνηση, ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κόστος. Να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν Μεσσίες που θα έρθουν να μας σώσουν.

Με οργάνωση, ενότητα και αγώνα, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, να ανοίξουν το δρόμο για άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου η Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι καθολική, υποχρεωτική, αναδιανεμητική, με αλληλεγγύη των γενεών και θα πληρώνει το κράτος και βεβαίως όχι η εργοδοσία, γιατί δεν θα υπάρχει».

Θα ακολουθήσουν κι άλλα «πακέτα» φόρων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «συζητάμε σήμερα μόνο το πρώτο πακέτο», σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός που έχουν κόψει κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στο λαό είναι 5,7 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό. «Αρα, θα έχουμε και άλλα τα οποία θα συμπληρώσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα έρθουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο, με τη γνωστή λογική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του "σαλαμιού". Και βεβαίως, δεν βάζουμε εδώ στο λογαριασμό την "κάβα" των 3,4 δισ. για το 2018».

Πρόσθεσε ότι «είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει όσον αφορά το Ασφαλιστικό το "έργο" που άφησαν στη μέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, πατάει πάνω στους νόμους που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και στην υλοποίηση των επιλογών της ΕΕ, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου για την ουσιαστική κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Οπως σημείωσε, «από κοινού αγορά εργασίας και Ασφαλιστικό διαμορφώνουν μία πολύ φτηνή εργατική δύναμη, απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτός είναι ο θεός σας, αυτό πιστεύετε, αυτού τις ανάγκες θέλετε να εξυπηρετήσετε».

Οσο για το Φορολογικό, σημείωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δόση, αφού συνολικά το «φορολογικό πακέτο» μέτρων θα πρέπει να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα «φορολογικό πακέτο», το οποίο «θα πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια. Δεν βάζετε ποτέ στο στόχαστρο να αντιμετωπίσετε με τη φορολογική σας μεταρρύθμιση όλους αυτούς που επί δεκαετίες θησαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Βάλατε ζήτημα να αλλάξουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους εφοπλιστές για παράδειγμα;».

Εκανε καθαρό ότι «εμείς πρόταση στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων δεν μπορούμε να έχουμε», γιατί «οι δικές μας οι προτάσεις εντάσσονται στο ρεαλισμό τού τι πραγματικά σήμερα θα μπορούσε να γίνει για να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Αντιπαράθεση χωρίς ουσία

Πέρα από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης, η συζήτηση στην προχτεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίασης στην Επιτροπή ανέδειξε την αδυναμία των άλλων αστικών κομμάτων να αντιπαρατεθούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς αυτή αποτελεί συνέχεια δικών τους παλιότερων μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε κριτική πάνω σε επιμέρους πλευρές του νομοσχεδίου και σε προκλητικές συγκρίσεις με τις ανατροπές που επέφεραν οι δικοί τους προηγούμενοι νόμοι.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Β. Οικονόμου, υπερασπίστηκε την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του κόμματός του ως κυβέρνηση και ανέδειξε ως λύση «για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος την πρόταση της ΝΔ που έχουμε καταθέσει», στην οποία συμπεριλαμβάνεται για παράδειγμα η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση, παραλλαγή της οποίας υλοποιεί τώρα η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Χριστοφιλοπούλου, καταψήφισε το νομοσχέδιο υπερασπιζόμενη τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε, ενώ από την Ενωση Κεντρώων ο ειδικός αγορητής, Μ. Γεωργιάδης, δήλωσε «κατά» επειδή το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει «να συνδράμουν ιδιωτικές εταιρείες στο σύστημα της Ασφάλισης». «Κατά» ψήφισε ο Β. Καρακώστας από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη δικτατορία του Μεταξά, εμφανίζοντας την «κοινωνική ασφάλιση» ως «δικό της δημιούργημα»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ασφάλιση μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει στις χρηματιστηριακές λοταρίες (2021-07-13 00:00:00.0)
Φροντίδα για την ιδιωτική ασφάλιση (2007-02-16 00:00:00.0)
Διαρκής αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση! (2002-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-06-07 00:00:00.0)
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ (2002-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ