Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Ασφάλιση μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει στις χρηματιστηριακές λοταρίες

Από την ομιλία του Τ. Ζερβού για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης αναφέρθηκε ο Τάσος Ζερβός, μιλώντας στη σύσκεψη.

Για το νέο ταμείο που δημιουργεί το νομοσχέδιο (ΤΕΚΑ), σημείωσε ότι «από το πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης» αλλά για έναν φορέα «ο οποίος - όπως γράφει και το ίδιο το νομοσχέδιο - θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας».

«Τόσο ο ρόλος του ΤΕΚΑ όσο και ο τρόπος διοίκησής του μας δείχνουν ότι αυτός ο φορέας δεν έχει σχέση με Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με χρηματοπιστωτικό φορέα», επεσήμανε και ανέλυσε τον κεφαλαιοποιητικό τρόπο λειτουργίας του, που οδηγεί στο τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων. Σημείωσε ότι «το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων δεν είναι νέο, ισχύει και σήμερα για τους ασφαλισμένους από 1/1/2014 και προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και στον Ν. 4052/12 του Κουτρουμάνη».

Εφερε παραδείγματα από την εφαρμογή του και τόνισε ότι «είναι θράσος να καταγγέλλει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση το νέο Επικουρικό, όταν η ίδια ψήφισε και υλοποίησε το τερατούργημα νόμο Κατρούγκαλου, που ισχύει σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις, θεσπίζοντας τη νοητή κεφαλαιοποίηση και καταργώντας τις κατώτατες συντάξεις για όλες τις αιτίες συνταξιοδότησης».


Συνοψίζοντας ανέφερε πως «η όλη διαδικασία επαναφέρει στη σύγχρονη εποχή ό,τι έγινε με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και εφεξής, όταν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους δόθηκαν για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, με αγορά ομολόγων, μετοχών κ.λπ., με αποτέλεσμα την καταλήστευσή τους».

Για τους πιο ...δύσπιστους, παρέθεσε ένα μικρό απόσπασμα από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) που συνοδεύει το αναρτημένο νομοσχέδιο: «Η μελέτη εκτιμά την επίδραση της πρότασης μεταρρύθμισης σε μακροοικονομικές μεταβλητές και δημοσιονομικά μεγέθη, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια, στη βάση σεναρίων υπό συγκεκριμένες παραδοχές. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης της χώρας, σε σύγκριση με το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας αν δεν είχε υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση».

«Η Ασφάλιση, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική, μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει σε χρηματιστηριακές λοταρίες και χάνεται συνολικά ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Είναι καθήκον του εργαζόμενου λαού να αντιπαλέψει αυτόν τον σχεδιασμό, να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και δεν χαρίζεται!», τόνισε ο Τ. Ζερβός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ