Πέμπτη 4 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελληνική τέχνη στον 20ό αιώνα

Τα σημαντικότερα γεγονότα, τις τάσεις και τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν την πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας τον 20ό αιώνα, επιχειρεί να καταγράψει το νέο εγχείρημα των εκδόσεων «Αδάμ» με τίτλο « Ιστορίατης τέχνης στην Ελλάδα, ζωγραφική και γλυπτική του 20ού αιώνα». Συγγραφέας της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, είναι ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου. Πρόκειται για έναν τετράχρωμο τόμο 400 σελίδων, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο μιας σειράς, όπου θα καταγραφούν όλες οι περίοδοι της ελληνικής τέχνης έως την κλασική εποχή. Η έρευνα του συγγραφέα και η κριτική θέση που διατυπώνεται, έχουν ως στόχο να ξεχωρίσουν τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν να ταιριάξουν το παλιό με το νέο, να συνδέσουν την παράδοση με την πρωτοπορία και να αναπτύξουν μια προβληματική γύρω από τις σχέσεις του καλλιτεχνικού έργου με το κοινό και το περιβάλλον.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Παπανικολάου, «το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην περίοδο 1900 έως 1922, το δεύτερο φτάνει έως το 1945, ενώ το τρίτο ξεκινά από το τέλος του Β' παγκόσμιου πολέμου και φτάνει έως τις μέρες μας». Για τη συγγραφή του βιβλίου ο Μ. Παπανικολάου, έλαβε υπόψη του το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ η μεθοδολογία δίνει βάρος στην εξέλιξη της μορφής στο χώρο. Παράλληλα, για τις δύο πρώτες περιόδους, αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα τα έντυπα που κυκλοφορούσαν τα χρόνια εκείνα.

Αναφερόμενος στο νέο βιβλίο ο Χρ. Χρήστου χαρακτήρισε το σχέδιο γραφής «φιλόδοξο και τολμηρό», ενώ παράλληλα στάθηκε στους βασικούς άξονές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ