Πέμπτη 4 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

 

<Εκάβη> στο Θέατρο <Στοά>
<Εκάβη> στο Θέατρο <Στοά>
  • Την «Εκάβη» του Ευριπίδη, παρουσιάζει, από αύριο, το θέατρο «Στοά», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική Νίκου Ξυδάκη, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Εύα Καμινάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Αλκης Παναγιωτίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αντώνης Ταμβακάς κ.ά.. «Ωρίμασε η σκέψη -σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου- να ανεβάσουμε κι εμείς αρχαίο δράμα και καταπιανόμαστε μ' αυτό χωρίς να έχουμε σαν στόχο κάτι καινούριο, ούτε να δώσουμε λύσεις, στα έτσι κι αλλιώς άλυτα προβλήματα που παρουσιάζει το ανέβασμα μιας αρχαίας τραγωδίας. Απλώς αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε μετρώντας τις δυνάμεις μας. Διαλέξαμε τον κλειστό χώρο, γιατί πιστεύουμε πως αυτός προσφέρεται καλύτερα για να επικοινωνήσει ο θεατής με την ποίηση αυτών των έργων».
  • Με την επανάληψη της περσινής της επιτυχίας «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι ξεκίνησε, χθες και για 65 μόνο παραστάσεις, τη χειμερινή περίοδο η εταιρία θεάτρου «Δόλιχος», στο «Από μηχανής θέατρο». Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Τάρλοου, η σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Χάιγκ Γιαζιτζιάν. Παίζουν: Ταμίλα Κουλίεβα, Γιάννης Κυριακίδης, Δημήτρης Τάρλοου και ο μικρός Γιώργος Φιλίδης.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο «Χυτήριο», όπου ανεβαίνει το έργο «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη σε σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Η φιλολογική επιμέλεια των κειμένων είναι του Αλκη Αγγέλου. Μουσικός σύμβουλος Φίλιππος Τσαλαχούρης. Παίζουν: Μιχάλης Μητρούσης, Θεοδώρα Σιάρκου, Λεωνίδας Χρυσομάλλης. Το διήγημα γράφτηκε το 1894 και ανήκει στη σειρά των «Συριανών διηγημάτων». Σε πρώτο επίπεδο το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισθηματική κομεντί, αλλά ο πολυεπίπεδος λόγος του και η δοκιμιακή προσέγγιση του θέματος από το συγγραφέα κάθε άλλο παρά το σταματούν στην ανώδυνη σάτιρα, αφού πίσω από την τολμηρή αστική ψυχογραφία μιας εποχής, θίγονται σχέσεις και θέματα όχι μόνο σημερινά αλλά αιώνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ