Πέμπτη 4 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Τι θα γίνει με το Μουσείο Ακρόπολης;

 

«Το ζήτημα του νέου Μουσείου Ακρόπολης έχει τεθεί επανειλημμένα από τους βουλευτές του ΚΚΕ. Οι εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα μετά την ανεύρεση αξιόλογων αρχαιοτήτων μέσα στο οικόπεδο Μακρυγιάννη επιβάλλουν τη λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα». Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου προς την υπουργό Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη.

«Φαίνεται όμως - τονίζεται στην Ερώτηση - ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου αντί να προχωρήσουν στην αναζήτηση ενός νέου χώρου, ικανού να καλύψει όλες τις παραμέτρους ενός τόσο σημαντικού κτιρίου (πολεοδομική ένταξη, προσπέλαση, στάθμευση, ασφάλεια επισκεπτών, εκθεμάτων κλπ.) συνεχίζουν την εκ των προτέρων αποτυχημένη προσπάθεια ένταξης του Μουσείου και «συνύπαρξης» με τις νεοευρεθείσες αρχαιότητες.

Με τη λύση που προωθείται: Περιορίζεται η κάτοψη του κτιρίου του Μουσείου, όχι με βάση τις πραγματικές του κτιριολογικές ανάγκες, αλλά με βάση τα τμήματα του οικοπέδου που μένουν από την ανασκαφή (και το μετρό). Η λύση αυτή θα οδηγήσει ή στην ανάπτυξη του κτιρίου καθ' ύψος (ήδη αναφέρθηκε ύψος 23.00 μ. δηλαδή όσο μια 7ώροφη πολυκατοικία), που θα αποτελέσει κάκιστη λύση, μ' έναν όγκο κτιρίου ανταγωνιστικό και γι' αυτό απαράδεκτο, απέναντι από τον Ιερό Βράχο, ή στη μη επιστημονική ανάλογη ανάπτυξή του για την αισθητική ανάδειξη και προστασία του. Ακόμα χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος, μπροστά στο αδιέξοδο να θυσιαστούν σε μεγάλο βαθμό τα σημαντικά ευρήματα για να θεμελιωθεί σωστά το νέο κτίριο. Και τελικά παραμένουν άλυτα τα προβλήματα κυκλοφορίας, στάθμευσης και ασφάλειας επισκεπτών και εκθεμάτων».

Η υπουργός Ερωτάται αν «σκέφτεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης ενός νέου κατάλληλου χώρου για την ανέγερση ενός μουσείου για την Ακρόπολη αντάξιου της παγκόσμιας ακτινοβολίας των εκθεμάτων του, ένα χώρο όπου θα είναι εφικτή η επίλυση όλων των συνακόλουθων προβλημάτων π.χ. προσέλευσης, κυκλοφορίας, στάθμευσης κ.ά.; Αν όχι, ποιοι οι λόγοι που αποκλείουν μια τέτοια εκδοχή; Επίσης, για ποιους λόγους και με βάση ποιες επιστημονικές, πολιτικές ή οικονομικές αξιολογήσεις και προτεραιότητες το υπουργείο δεν προχωρά στην ανάδειξη του οικοπέδου Μακρυγιάννη ως αυτοτελούς αρχαιολογικού χώρου, που θα σηματοδοτεί μια κτιριολογικά άγνωστη ως σήμερα περίοδο της ζωής της πόλης μας, μετά από την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ