Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ»
Πρόσταγμα αγώνα για την οριστική απελευθέρωση του λαού

Από την ταράτσα του σημερινού σπιτιού της οδού Αγραίων 58 απλώθηκε πανό με το ιστορικό σύνθημα που κοσμούσε για χρόνια το «Κάστρο»
Από την ταράτσα του σημερινού σπιτιού της οδού Αγραίων 58 απλώθηκε πανό με το ιστορικό σύνθημα που κοσμούσε για χρόνια το «Κάστρο»
Στους αλύγιστους ΕΠΟΝίτες του «Κάστρου του Υμηττού» ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Υμηττού - Δάφνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 17/4.

Η εκδήλωση έγινε στο δημαρχείο, ενώ στο σημείο της μάχης κατατέθηκαν στεφάνια από τις τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον κομμουνιστή δήμαρχο Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο.

Μετά το χαιρετισμό από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ακολούθησε η παρουσίαση του χρονικού με αναφορά στα γεγονότα της εποχής. Το χρονικό κορυφώθηκε με τη διήγηση των γεγονότων της 28ης Απρίλη του 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους περικύκλωσαν το σπίτι της οδού Αγραίων 58, έχοντας πληροφορία ότι πρόκειται για φρούριο των ανταρτών της πόλης και αποθήκη πυρομαχικών. Το ηρωικό «Κάστρο του Υμηττού» υπερασπίστηκαν για μία ολόκληρη μέρα ενάντια στην πολιορκία των 200 ναζί και συνεργατών τους τρεις ΕΠΟΝίτες: Ο δεκαοχτάχρονος διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι δεκαεπτάχρονοι Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Θυμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Ορμώμενος από το ιστορικό σύνθημα που γράφτηκε την επόμενη μέρα στους τοίχους του «Κάστρου», «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση», υπογράμμισε: «Το πρόσταγμα αυτό, που παρέλαβαν οι επόμενες γενιές αγωνιστών, στόμα με στόμα, γενιά τη γενιά, φτάνει σε εμάς, δίνοντάς μας το καθήκον να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε ό,τι βασανίζει και καταπιέζει το λαό, την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά, να συνεχίζουμε να παλεύουμε για την οριστική απελευθέρωση από την καπιταλιστική σκλαβιά, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ