Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπό τα βλέμματα μάλιστα των ΝΑΤΟικών που κάλεσε εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τάχα για διαχείριση του Προσφυγικού.

Ενδεικτικά, τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 παραβίασε τρεις φορές, το πρωί της Παρασκευής 30/4, τον ελληνικό εναέριο χώρο του συμπλέγματος των Οινουσσών. Επιπλέον, στα ελληνικά χωρικά ύδατα των Οινουσσών, σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή του νησιού, τουρκική ακταιωρός απαίτησε από ελληνικό αλιευτικό να απομακρυνθεί, απειλώντας τον Ελληνα ψαρά για σύλληψη, με τον ισχυρισμό ότι το σκάφος του βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Χρειάστηκε η επέμβαση της κανονιοφόρου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Κραταιός», ώστε να απομακρυνθεί η τουρκική ακταιωρός.

Σε ένα τέτοιο φόντο, την Κυριακή του Πάσχα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΝ, Γ. Γιακουμάκης, επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Αδριάς» επισήμως, για να ανταλλάξουν ευχές με τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και το πλήρωμα. Σε δήλωσή του, ο Π. Καμμένος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σε εποχές που δεχόμαστε την τουρκική προκλητικότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Ενοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε πρόκληση, διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα». Και πρόσθεσε: «Ζητούμε από όλους να σεβαστούν το διεθνές Δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα και να ξέρουν ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν ούτε ένα χιλιοστό στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στους ελληνικούς αιθέρες».

Από την πλευρά της ΝΔ, η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και οι προκλητικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου (...) μας προκαλούν ανησυχία. Απαιτείται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και άμεση διπλωματική δραστηριότητα για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. Δεν είναι ώρα για ασκήσεις επικοινωνίας. Αντίθετα, είναι ώρα για συντονισμένη δράση».

Τέλος, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, μιλά για «εξόφθαλμα παράνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο (...) η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή και ενισχύει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, αλλά αντίθετα επικίνδυνο ταραξία». Εκτιμά, εξάλλου, ότι η Τουρκία θα προβάλει «τη δική της καινοφανή και ιδιότυπη θεωρία περί γκρίζων ζωνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ