Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προσπαθούν να «χρυσώσουν» το «χάπι» για το λαό

Προτάσσουν αντιρρήσεις επί της διαδικασίας των «προληπτικών» μέτρων, ενώ «τρέχουν» όλες τις υπόλοιπες αντιλαϊκές ανατροπές

Σε αναζήτηση τρόπου «σερβιρίσματος» των νέων μέτρων στο λαό - ενώ συνεχίζονται τα παζάρια για το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου - βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με απανωτές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Ταυτόχρονα, διοχετεύονται σενάρια εκλογών, τα οποία - ανεξάρτητα σε ποιο βαθμό αντανακλούν υπαρκτούς προβληματισμούς - στην παρούσα φάση αξιοποιούνται για να διαμορφώνουν καταλληλότερο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κλίμα.

Κι ενώ μπροστά βρίσκονται «φουρτούνες» για το λαό, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πασχαλιάτικο μήνυμά του, απ' τη φρεγάτα «Αδρίας», περιορίστηκε σε αποπροσανατολιστικές κοινοτοπίες όπως ότι εξερχόμαστε απ' τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιπέτειας. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται»...

«Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα το Πάσχα, που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούρια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Οτι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό (...) Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, απ' την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει μηνύματα να τη βγάλει απ' τη... δύσκολη θέση της υπερψήφισης ενός ακόμα γιγαντιαίου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων, πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Παρότι δεν διαφαίνεται διάθεση κανενός βουλευτή να καταψηφίσει τα μέτρα, εντούτοις πολλά ακούγονται για άλλες επιλογές, παράκαμψης της Βουλής, αν όχι για όλα, για ένα τμήμα των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ξιφουλκώντας κατά του «εφεδρικού» πακέτου, πασχίζουν να κάνουν το λαό να ξεχάσει το «κυρίως πιάτο» των μέτρων στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει...

«Την τελευταία στιγμή έχει μπει ένα θέμα που αφορά την ψήφιση, κατά τη βούληση του ΔΝΤ, προληπτικών μέτρων» ανέφερε, μιλώντας στο «MEGA, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττας.«Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε άλλα μέτρα λιτότητας» πρόσθεσε, εστιάζοντας την αντίδρασή τους στα λεγόμενα «προληπτικά» μέτρα. Οι «διευκρινίσεις» που έσπευσε να δώσει, φυσικά, επιβεβαιώνουν ότι οι ενστάσεις τους δεν αφορούν στην αντιλαϊκή ουσία, αλλά στη διάσωση των προσχημάτων: «Κάθε τρίμηνο που θα βγαίνουν τα αποτελέσματα της Eurostat, τότε, αν υπάρχει απόκλιση από τα μέτρα τα οποία θα έχουν ψηφιστεί, θα επεμβαίνει ένας μηχανισμός με εντολή του υπουργού Οικονομικών και θα πάμε σε περικοπή δαπανών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του χτες στο ρ/σ «Κόκκινο», επανέλαβε ότι «εκλογές και επανάληψη των αναταράξεων του περασμένου καλοκαιριού θα ήθελαν όσοι παίζουν παιχνίδια οπισθοδρόμησης και αποσταθεροποίησης, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός της Ελλάδας» και πως «είναι τεράστια ανευθυνότητα και παιχνίδι με τη φωτιά, όταν έχεις ήδη ένα τέτοιο επίπεδο σύγκλισης, να μην ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες η συμφωνία στο 100%. Γι' αυτό εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση».

Ανασύρουν και τη «διαπλοκή»

Στο μεταξύ, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου διέψευσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία για την πρώτη «αξιολόγηση» και τα «προληπτικά» μέτρα κι αποδίδοντας τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα στη «διαπλοκή».

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «τις τελευταίες μέρες και ενόσω μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο λεπτό σημείο της, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Από το ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τα πάντα και υπογράφει "στα τέσσερα", μέχρι ότι μας γυρνάνε στη δραχμή ή ότι δεν μιλούν μεταξύ τους οι βασικοί διαπραγματευτές».

Προσθέτει ότι «η διαπλοκή έχει παίξει, αρκετές φορές, τα "ρέστα" της» και πως «με ανυπόστατα δημοσιεύματα προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφής και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης».

«Σήμερα, λόγω της ημέρας, αντί άλλης απάντησης και αυτονόητων διαψεύσεων σε πρωτοσέλιδους τίτλους φθηνής προπαγάνδας, στέλνουμε στους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και στους κομιστές της κίτρινης δημοσιογραφίας, τις ευχές και την κατανόησή μας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Ρώμη ξανά με τους σοσιαλδημοκράτες

Στο μεταξύ, στη Ρώμη αναμένεται να μεταβεί στα τέλη Μάη ο Αλ. Τσίπρας, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποδεχτεί την πρόσκληση να παραστεί. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό είχε συμμετάσχει και στην αντίστοιχη τέτοια συνάντηση που έγινε στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.

Καθώς τα νταραβέρια με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία πυκνώνουν, προαναγγέλλοντας και την οργανική σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί της, ο Δ. Παπαδημούλης «καρφώνει» τη στάση των εγχώριων «επίσημων» φορέων της: «Την ώρα που ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Πιτέλα, στηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ονομάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ "μια προοδευτική δύναμη", με την οποία θέλουν διάλογο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, την ίδια ώρα τα κόμματα που ανήκουν στην ομάδα του κ. Πιτέλα και αναφέρομαι σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έχουν "ξεσαλώσει" σε αντιπολιτευτική πολεμική εναντίον της κυβέρνησης, ευθυγραμμιζόμενα συχνά με ΝΔ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ