Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσκολίες στην εξέταση αιτήσεων ασύλου

Από τις 20 Μάρτη που ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η Υπηρεσία Ασύλου δέχτηκε 6.605 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, από τις οποίες μέχρι χτες είχε καταγράψει πλήρως το 1/6. Με βάση τις εκτιμήσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου η Υπηρεσία προσβλέπει στη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων αποτελούμενων από Ελληνες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της διαδικασίας ασύλου.

Στο μεταξύ, στους 54.347 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Υπολογίζεται πως πάνω από 1.250 άγνωστοι άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι έχουν ταφεί σε ανώνυμους τάφους σε 70 τοποθεσίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και την Ιταλία, από το 2014. Πρόκειται για πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία. Τα δύο τελευταία χρόνια, περίπου 8.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα περίπου 1.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό προχώρησαν σε διαμαρτυρία με αποχή από το μεσημεριανό συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητά του. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, πολλά παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι και αρκετοί πάσχουν από διάρροια. Η ιατρική εξέταση είναι ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχουν το αναγκαίο προσωπικό και οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ