Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Ανησυχεί για τους βαθμούς «ελευθερίας» του εγχώριου κεφαλαίου

Αντιδρά (και) η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την «προσυμφωνία» στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, καταγγέλλοντας τη μόνιμη επιτροπεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας από τους «εταίρους».

«Το "όνειρο του κ. Σόιμπλε" για τη διαρκή επιτροπεία της χώρας γίνεται πραγματικότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, εστιάζοντας στο «μόνιμο μηχανισμό αυτόματων περικοπών», την «πρόβλεψη συμπληρωματικού μνημονίου» και τον έλεγχο του «υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων» από τους «εταίρους». Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για τους βαθμούς «ελευθερίας» του εγχώριου κεφαλαίου και όχι για τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του λαού, που είναι δεδομένα μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Στο ίδιο μοτίβο, ο γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η κυβέρνηση ήταν μεταξύ δυο επιλογών: Μνημόνιο - "κάβα" ή μνημόνιο για πάντα, που ήταν και η επιλογή του κ. Σόιμπλε εδώ και πολλούς μήνες. Αυτή ήταν και η επιλογή της κυβέρνησης, η οποία μας βάζει σε μια διαδικασία μνημονίου για πάντα».

Ο δε πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε διαδικτυακό σχόλιό του σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε «όλες τις αξιώσεις των πιστωτών (...) όχι μόνο το τέταρτο συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά και διαρκή μηχανισμό εποπτείας, που θα ισχύει μετά το τέλος του προγράμματος και πέραν των θεσμικών διαδικασιών οικονομικής διακυβέρνησης και πολυμερούς εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ».

Παραπέρα, χαρακτηρίζει «αρνητικά εντυπωσιακό» ότι με τη δήλωση του Γιούρογκρουπ «οι εταίροι και πιστωτές υπαναχωρούν σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους του 2012 για το ελληνικό δημόσιο χρέος». Αναφέροντας ότι «η χτεσινή δήλωση του Εurogroup συνιστά υποχώρηση και σε σχέση με τη συμφωνία της 12.7.2015», εστιάζει μεταξύ άλλων την κριτική του στο ότι «επαναλαμβάνεται ο αποκλεισμός κάθε ονομαστικής μείωσης» και στο ότι «η οποία μελλοντική πρόσθετη παρέμβαση εξαρτάται από την τήρηση των όρων του τρέχοντος (τρίτου και τέταρτου/συμπληρωματικού) μνημονίου και τοποθετείται χρονικά στο τέλος του προγράμματος "αν χρειαστεί", συνεπώς δεν θα παράγει πλήρες και άμεσο αποτέλεσμα».

Και καταλήγει: «Τα κράτη - μέλη της ευρωομάδας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας θεωρούν ότι αυτές οι προβλέψεις για το χρέος θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συζητούμε συνεπώς πάντα για την πρώτη αξιολόγηση ενός προγράμματος που ισχύει ως προς το ευρωπαϊκό του σκέλος, αλλά δεν έχει καν συμφωνηθεί ως προς το σκέλος του ΔΝΤ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπάλη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική (2015-12-10 00:00:00.0)
Εχουν αντιλαϊκή συμμετοχή (2015-08-22 00:00:00.0)
Εσωκομματικές κόντρες και ξεκαθαρίσματα (2015-08-14 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου (2015-03-01 00:00:00.0)
Παζάρια με επίκεντρο τη «μορφή» των μνημονίων (2014-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ