Τετάρτη 11 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι θα ξαναδείξει ... «υπευθυνότητα» όποτε χρειαστεί

Οι υποσχέσεις στήριξης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αποκαλύπτουν τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ με την κυβέρνηση και το χαρακτήρα της κριτικής της...

Σε μια προσπάθεια αποδόμησης των πανηγυρισμών της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του προχτεσινού Γιούρογκρουπ επιδίδονται στη ΝΔ, εστιάζοντας βασικά στο τι συνέπειες θα έχει στις προσπάθειες στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε αυτήν τη βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συγκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία να εξασφαλίσει στο κεφάλαιο ένα πιο «χαλαρό» «μείγμα» αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση υπογράφει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, που δεν θα ήταν απαραίτητα, αν δεν είχε συντελεστεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας τους τελευταίους 15 μήνες. Και τώρα προσπαθεί να τα "μπαλώσει" με τα επώδυνα και άδικα μέτρα στο Ασφαλιστικό, αλλά και με ένα βουνό φόρους. Αλλά επειδή η αξιοπιστία της είναι κοντά στο μηδέν, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί έναν πρόσθετο ειδικό μηχανισμό επιπλέον μέτρων για την Ελλάδα. Πέρα από τον ήδη θεσμοθετημένο. Τον λεγόμενο "κόφτη". Μηχανισμός που έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θα αυξάνει ακόμα πιο πολύ το λογαριασμό».

Στο ίδιο πλαίσιο, του διαγκωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να στηρίξει καλύτερα τις επενδύσεις του κεφαλαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις επενδύσεις. Αλλεργία στην επιχειρηματικότητα. Αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα». Επέμεινε δε να ζητά «εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους. Και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει».

Ο «κόφτης» της ΝΔ και ο «πρόσθετος» του ΣΥΡΙΖΑ...

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», χαρακτήρισε «πολύ βλαπτική αυτή τη συμφωνία με τους όρους που περιέχει για την ελληνική οικονομία». «Τα μέτρα θα οδηγήσουν σε ύφεση», σημείωσε, «αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παίρνει επιπλέον μέτρα. Αυτό δεν οδηγεί κάπου».

Πρόσθεσε: «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συζητηθεί θέμα "κόφτη" και ποτέ δεν είχαν ποσοτικοποιηθεί τέτοια μέτρα. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν πως το πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει. Γιατί αν πίστευαν πως θα λειτουργήσει, δε θα βάζανε τον "κόφτη"».

Ωστόσο, τον Ν. Δένδια διέψευσε ουσιαστικά ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» και αναδεικνύοντας τον... πρωτοπόρο ρόλο του κόμματός τους στην προώθηση αυτών των αντιλαϊκών μηχανισμών που σήμερα υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ...

«Για τον "κόφτη" τώρα», ανέφερε, «πρέπει να πω ότι μηχανισμός διόρθωσης υπήρχε στη χώρα, είχε θεσμοθετηθεί το 2014. Επικαιροποιήθηκε με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο(σ.σ.: συγκροτήθηκε τον Ιούνη του 2015)και με το 3ο μνημόνιο(σ.σ.: ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και από τη ΝΔ).Γιατί, συνεπώς, μιλάμε για νέο μηχανισμό τώρα; Το λέει η ίδια η λέξη της χτεσινής απόφασης: Πρόσθετος μηχανισμός. Υπάρχει η λέξη "additional"...».

«Τη στρατηγική την χαράσσει κάθε φορά ο πρόεδρος...»

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση Σταϊκούρα για το αίτημα της ηγεσίας Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, μπροστά σε «επισημάνσεις» που γίνονται τελευταία από αστικά επιτελεία ότι εκλογές σε αυτήν τη φάση θα δυσκόλευαν την προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Περίπου απολογούμενος, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι το αίτημα για πρόωρες εκλογές «διατυπώθηκε με βάση τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, κυρίως της διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Συνεπώς, παραμένει (...) Διατυπώθηκε, επίσης, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό που λέμε ανάταξη, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Ερωτηθείς, πάντως, αν η ΝΔ επιμένει για πρόωρες εκλογές, φρόντισε να μην το πάρει πάνω του, λέγοντας: «Τη στρατηγική της ΝΔ την χαράσσει κάθε φορά ο πρόεδρος, συνεκτιμώντας μια σειρά από στοιχεία, τα οποία δεν έχουν όμως μεταβληθεί»...

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Το αποδείξαμε πέρυσι το καλοκαίρι (σ.σ.: υπερψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο - μήτρα των τωρινών αντιλαϊκών μέτρων), το αποδείξαμε μεταγενέστερα με το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Θα το αποδείξουμε και σε μέλλοντα χρόνο, όταν έρθουν ορθές ρυθμίσεις από αυτές που θα αποφασιστούν στο νέο, 4ο μνημόνιο, για παράδειγμα σε πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Αρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξει υπευθυνότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρόωρες» εκλογές βλέπει η ΝΔ (2016-07-13 00:00:00.0)
Γκρίνιες στα ενδότερα και εξετάσεις διαχείρισης και στο εξωτερικό... (2016-07-02 00:00:00.0)
«Ασκήσεις ισορροπίας» και διαγκωνισμοί για τα μάτια του κεφαλαίου (2016-05-22 00:00:00.0)
Πιέζει για ταχύτερη εφαρμογή της ταξικής πολιτικής (2009-12-17 00:00:00.0)
Με μάσκα «κοινωνικής ευαισθησίας» (2004-09-04 00:00:00.0)
Στη ΝΔ οφείλεται που δεν έκλεισαν οι δρόμοι! (2002-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ